Η Ευρώπη απαιτεί από τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως την «τιμωρητική» επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων

Η Ευρώπη απαιτεί από τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως την «τιμωρητική» επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 20 : National flag of United States flutters with European Union flags during a meeting between United States Vice President Mike Pence and European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels, Belgium on February 20, 2017. Dursun Aydemir / Anadolu Agency Photo: AFP
Οι ΗΠΑ επέβαλαν στην ΕΕ τους δασμούς - για προϊόντα που κυμαίνονται από αεροσκάφη έως ρούχα και τυρί - τον περασμένο Οκτώβριο, ως τιμωρία για τις παράνομες επιδοτήσεις που έδωσαν ορισμένες χώρες στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus.

του David Meyer

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τις ΗΠΑ να άρουν αμέσως τους δασμούς που επέβαλαν πέρυσι σε μια 16ετή διαμάχη για τις επιδοτήσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν στην ΕΕ τους δασμούς – για προϊόντα που κυμαίνονται από αεροσκάφη έως ρούχα και τυρί – τον περασμένο Οκτώβριο, ως τιμωρία για τις παράνομες επιδοτήσεις που έδωσαν ορισμένες χώρες στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus.

Ωστόσο, την Παρασκευή η Airbus ανακοίνωσε ότι η τελευταία από τις επιδοτήσεις, που κρίθηκαν παράνομες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), είχε αφαιρεθεί μέσω τροποποιήσεων σε επενδυτικές συμβάσεις με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Τώρα, η ΕΕ λέει ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να ακυρώσουν τους δασμούς που επέβαλαν.

Το 2016, ο ΠΟΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ και είπε ότι τα δάνεια για την παραγωγή του αεροσκάφους A350 ήταν παράνομες επιδοτήσεις που είχαν στοιχήσει εκατοντάδες παραγγελίες από την Boeing για τα ανταγωνιστικά αεροσκάφη της, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων 787, 777, 747 και 737. Δύο χρόνια αργότερα, η ΕΕ και η Airbus δήλωσαν ότι θα τροποποιούσαν τις συμβάσεις για να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΠΟΕ.

Ο ΠΟΕ επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε αγαθά της ΕΕ αξίας έως 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ΗΠΑ το έκαναν σταδιακά. Προς το παρόν εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης περισσότερων αγαθών της ΕΕ στον κατάλογο για την επιβολή δασμών, όπως φορτηγά, σοκολάτες και καφέ χωρίς καφεΐνη.

Η ΕΕ διαθέτει τα δικά της όπλα σε αυτήν τη διαμάχη

Ο ΠΟΕ αποφάσισε ότι η Boeing επίσης έλαβε παράνομη χρηματοδότηση, η οποία δίνει στην ΕΕ το δικαίωμα να επιβάλει στις ΗΠΑ δασμούς σε αντίποινα. Ο μόνος λόγος που δεν το έχει κάνει ακόμη είναι διότι περιμένει από τον ΠΟΕ να καθορίσει το μέγιστο ύψος των δασμών που μπορεί να επιβάλει.

Η απόφαση πρέπει να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι, μόλις γνωρίζει το εγκεκριμένο ποσό, θα επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές. Αυτό θα συμβεί, εκτός αν οι ΗΠΑ καταργήσουν πρώτες τους δασμούς τους στις εισαγωγές της ΕΕ.