Η Ευρώπη δεν “πτοεί” την Gazprom – Mόλις 4% μειώνεται η παραγωγή της

Η Ευρώπη δεν “πτοεί” την Gazprom – Mόλις 4% μειώνεται η παραγωγή της
Buildings are reflected in a shop window, as the company logo of Russian natural gas producer Gazprom is seen on a Zenit football club T-shirt, in St. Petersburg, November 14, 2013. Repayments made by Russia's Gazprom to German utility RWE for gas purchases going back to 2010 helped drive earnings at RWE's trading unit 1.3 billion euros ($1.7 billion) higher in the first nine months of this year, RWE said on Thursday. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: BUSINESS ENERGY SPORT SOCCER) - RTX15D9S Photo: REUTERS

Μέτρια μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου το 2022 αναμένει η Gazprom, παρότι η Ευρώπη, η μεγαλύτερη αγορά της, επιδιώκει να μειώσει δραστικά από φέτος την εξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο.

Ο ρωσικός γίγαντας σχεδιάζει να παραγάγει 494,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Βιτάλι Μαρκέλοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εταιρείας την Πέμπτη. Πρόκειται για πτώση 4% σε σχέση με πέρυσι, όταν η παραγωγή έπιασε υψηλό 13 ετών.

Οι συνολικές εξαγωγές ξεπερνούν το 40% της παραγωγής της Gazprom. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία διατηρεί τα φιλόδοξα σχέδιά της για την παραγωγή, παρόλο που παραδοσιακά είναι συντηρητική στις ετήσιες προβλέψεις της απόδοσής της, αναθεωρώντας τες μόνο προς τα πάνω, και κυρίως παρόλο που η Ευρώπη, που καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία, παίρνει μέτρα για να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να ανακοινώνουν ήδη σχέδια για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Η παραγωγή της Gazprom θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση. Ο Πούτιν έχει τονίσει εδώ και μέρες τη σημασία των προμηθειών στους Ρώσους καταναλωτές, εν μέσω συρρίκνωσης των ξένων αγορών, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι τιμές όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση».