Η Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στα διαβατήρια εμβολιασμού

Η Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στα διαβατήρια εμβολιασμού
epa08298153 People wear masks as a precaution against coronavirus, at the Sao Paulo International Airport, in Sao Paulo, Brazil, 16 March 2020. According to reports, Brazilian airline Azul said on 16 March it will suspend its international flights from Sao Paulo over coronavirus concerns. Major Brazilian cities are taking precautionary measures including closure of school, bars and cinemas to prevent the spread of coronavirus after at least 121 cases were confirmed in the country. EPA/SEBASTIAO MOREIRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη αρχίζει να γίνεται πιο φιλική προς την ιδέα των αποκαλούμενων «διαβατηρίων εμβολιασμού» αλλά δεν έχει λάβει ακόμα μια τελεσίδικη απόφαση εν μέσω ενός πιθανού τρίτου κύματος κρουσμάτων COVID-19 σε κάποιες χώρες.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη και συζήτησαν τα κοινά πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν το restart στα ευρωπαϊκά ταξίδια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είπε μετά τη συνάντηση ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε μια κοινή προσέγγιση».

«Χρειάζεται όμως περισσότερη δουλειά – πάνω στην ψηφιοποίηση και τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» είπε ο Michel. «Όμως, σήμερα αισθανθήκαμε να υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ μας πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό».

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να απαγορεύουν τα μη αναγκαία ταξίδια για την ώρα. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί και να συντονίζουμε τη δράση μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις συνέπειές της. Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες μεταλλάξεις θέτουν νέες προκλήσεις. Πρέπει συνεπώς να διατηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες επιτάχυνσης της χορήγησης εμβολίων» είπε το Συμβούλιο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel υπονόησε μετά τη συνάντηση ότι τα κοινά ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού ίσως γίνουν πραγματικότητα μέχρι το καλοκαίρι.

Η βασική ώθηση για τα ευρωπαϊκά διαβατήρια εμβολιασμού προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη – από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, οι οποίες βασίζονται πολύ στον τουρισμό.

Η Ελλάδα ξεκίνησε να εκδίδει ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού αυτή την εβδομάδα σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19. Τα πιστοποιητικά αυτά προορίζονται για ιατρική χρήση εντός της χώρας, καταρχήν, αλλά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έχει πει ότι η ευρύτερη υιοθέτηση από την Ευρώπη θα δημιουργούσε «ένα είδος fast lane εντός των αεροδρομίων».

Πηγή: Fortune.com