Η Ευρώπη ετοιμάζεται να δείξει το σκληρό της πρόσωπο στο bitcoin

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να δείξει το σκληρό της πρόσωπο στο bitcoin
How low will they go?

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει ότι οι προθέσεις τους για τον περιορισμό του είναι ισχυρές.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν να υπάρξει εποπτεία του bitcoin καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου χρησιμοποιείται από άτομα που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος, την εμπορία ναρκωτικών και την τρομοκρατία.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι θα ζητήσει από τους ομολόγους του στο G20 – η προεδρία του οποίου θα βρίσκεται του χρόνου στα χέρια της Αργεντινής – να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κοινών εποπτικών ρυθμίσεων για το bitcoin.

Τις ανησυχίες του συμμερίζεται και η ιταλική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο στη Ρώμη θα ήταν ανοιχτή στο να συζητήσει την επιβολή εποπτικών κανόνων.

Τέλος, και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρ. Ένωσης για τη θέσπιση νέων κανόνων που θα ισχύουν για το bitcoin.

«Δεν μου αρέσει – μπορεί να κρύψει δραστηριότητες όπως η εμπορία ναρκωτικών και η τρομοκρατία» είπε ο Le Maire στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, προσθέτοντας ότι ανησυχεί και για τους αποταμιευτές. «Υπάρχει ένα εμφανές κερδοσκοπικό ρίσκο. Πρέπει να το εξετάσουμε, να το μελετήσουμε» κατέληξε.

Η πρόταση του Le Maire ήρθε τη στιγμή που το bitcoin έκανε άλλο ένα βήμα προς την αποδοχή του, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μέσω του CME Group.

Κι αυτό συνέβη μόλις μία εβδομάδα αφότου η Cboe Global Markets, ανταγωνίστρια εταιρεία της CME Group, λάνσαρε παρόμοια παράγωγα του ασταθούς κρυπτονομίσματος που δημιουργήθηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ως εναλλακτική προς τα νομίσματα που εκδίδουν οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο στη Ρώμη, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει τη ρύθμιση του νομίσματος το οποίο μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του mainstream χρηματοοικονομικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Pier Carlo Padoan εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του Le Maire αν και το υπουργείο δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από το Παρίσι.

Όσο για τη βρετανική κυβέρνηση, πεποίθησή της είναι ότι τα ψηφιακά νομίσματα «μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψουν ή να υποστηρίξουν το κυβερνο-έγκλημα», σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου οικονομικών.

Δύο κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στα οικονομικά καταφέρθηκαν πρόσφατα εναντίον του bitcoin. Ο Joseph Stiglitz είπε ότι το κρυπτονόμισμα πρέπει να κηρυχθεί παράνομο και «δεν υπηρετεί κάποια κοινωνικά χρήσιμη λειτουργία».

Και ο Robert J. Shiller είπε ότι το bitcoin έχει ένα αφήγημα που παραπέμπει σε «ταινία μυστηρίου» και οι άνθρωποι έλκονται απ’ αυτό για να αποδείξουν ότι είναι εξυπνότεροι από το σύστημα.

Πηγή: fortune.com