Η Ευρώπη “πνίγει” οικονομικά τον τελευταίο δυτικό σύμμαχο του Πούτιν

Η Ευρώπη “πνίγει” οικονομικά τον τελευταίο δυτικό σύμμαχο του Πούτιν
BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY ñ MANDATORY CREDIT - " KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian President Vladimir Putin (L) and Prime Minister of Hungary, Viktor Orban (R) hold a joint press conference in Budapest, Hungary on October 30, 2019. Kremlin Press Office / Handout / Anadolu Agency (Photo by Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κόψει τη χρηματοδότηση σε έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες Ευρωπαίους συμμάχους του Πούτιν.

του Tristan Bove

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κόψει τα κονδύλια στην Ουγγαρία, αφού κατηγόρησε τον ηγέτη της, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ότι διαβρώνει τη δημοκρατία της χώρας και κυβερνά αυταρχικά, απομονώνοντας περαιτέρω έναν από τους τελευταίους υποστηρικτές του Πούτιν.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ουγγαρία, της οποίας ηγείται από το 2010 ο Βίκτορ Όρμπαν, ενδέχεται να χάσει έως και 7,5 δισ. ευρώ από κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατηγορεί τους ηγέτες της χώρας για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και διαφθορά.

Οι νομοθέτες λένε ότι η ιστορία της αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης του Όρμπαν στην Ουγγαρία, για την οποία οι νομοθέτες της ΕΕ είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί πλέον να θεωρείται «πλήρης δημοκρατία», είναι αρκετά ανησυχητική ώστε να αποκόψει τη χώρα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,2 τρισ. ευρώ (1,2 τρισ. δολάρια).

Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι νομοθέτες είχαν προτείνει «μέτρα προστασίας του προϋπολογισμού» που θα περιόριζαν σοβαρά τη χρηματοδότηση στην Ουγγαρία υπό το τρέχον δημοσιονομικό καθεστώς της ΕΕ. Εάν περάσει, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θεσπίζει νόμο του 2020 που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον προϋπολογισμό του μπλοκ από την «κατάχρηση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που κάμπτουν το κράτος δικαίου».




Ευρωπαίοι αυταρχικοί

Η προσπάθεια αποκοπής της Ουγγαρίας από τη χρηματοδότηση της ΕΕ είναι η τελευταία προσπάθεια της δημοκρατικής Ευρώπης να περιορίσει την εξάπλωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής διάβρωσης στην ήπειρο.

Ο νόμος εφαρμόστηκε ως απάντηση στις επικρίσεις ότι οι προϋπολογισμοί της ΕΕ χρησιμοποιούνταν για να υποστηρίξουν τα λαϊκιστικά και όλο και πιο αυταρχικά καθεστώτα σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Το 2015, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκνερ χαιρέτησε αστειευόμενος τον Όρμπαν σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τρόπο ενάντια στο πρωτόκολλο: «Γεια σου δικτάτορα!», είπε ο Γιούνκνερ. Πλέον αυτό, δεν είναι αστείο.

Στα 12 χρόνια του στην Ουγγαρία, ο Όρμπαν —ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός μεταξύ 1998 και 2002— έχει πάρει τον έλεγχο των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας, ανάγκασε παράνομα εκατοντάδες δικαστές να συνταξιοδοτηθούν, άλλαξε τους εκλογικούς νόμους της χώρας και υποστήριξε ανοιχτά τις διακρίσεις κατά της LGBTQ κοινότητας και των μεταναστών.

Η συμπεριφορά του Όρμπαν —καθώς και οι φήμες για διαφθορά που συνδέονται με μέλη του Fidesz, του κυβερνώντος κόμματός του— ώθησαν την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού του ποσού που το μπλοκ χρηματοδοτεί στην κυβέρνησή του.

Πούτιν και Όρμπαν: Μια «φιλία» ετών

Τα τελευταία 12 χρόνια στην εξουσία, ο Όρμπαν παρέμεινε στενός φίλος με τον Πούτιν.

Από τότε που επέστρεψε για τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός το 2010, το στυλ διακυβέρνησης του Όρμπαν ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο με το πώς ο Πούτιν κυβέρνησε τη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει καταναγκαστικά μέσα για να λογοκρίνουν τα μέσα ενημέρωσης, ενώ και οι δύο ηγέτες έχουν βρει υποστήριξη μέσω ολιγαρχών – πλούσιων ηγετών της βιομηχανίας που «φυτεύονται» στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης.

Πούτιν και Όρμπαν έχουν υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε πολλές περιπτώσεις. Ο Όρμπαν αποδοκίμασε δημόσια τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τον περασμένο Απρίλιο, ο Πούτιν χαιρέτισε τη νίκη του Ορμπάν στις πιο πρόσφατες γενικές εκλογές της Ουγγαρίας.

Η οικονομία της Ουγγαρίας είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ΕΕ, που προσδιορίζει σχεδόν το 80% των εξαγωγών της. Παραμένει, επίσης, σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία, εισάγοντας το 65% του πετρελαίου και το 80% του φυσικού αερίου της από εκεί, πολύ περισσότερο από άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Η διατήρηση του δεσμού της Ουγγαρίας με τη ρωσική ενέργεια έχει χαρακτηριστεί κεντρικό στοιχείο των ελπίδων του Ορμπάν και του Fidesz να παραμείνουν στην εξουσία.




Η εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη ρωσική ενέργεια -και η προθυμία της να αγοράσει ακόμη περισσότερο- είναι εν μέρει ο λόγος που ο Ορμπάν αντιτάχθηκε δημοσίως στα μέτρα της ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και στα σχέδια για κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Όρμπαν ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος του Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Ούγγρος καθυστερούσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, απειλώντας επανειλημμένα να απορρίψει τα πακέτα κυρώσεων.

Σε απάντηση στην απόφαση της ΕΕ την Κυριακή, το κόμμα Fidesz του Όρμπαν προσπάθησε να δυσφημήσει το μπλοκ, επειδή κατηγορεί την Ουγγαρία αντί να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη ενεργειακή κρίση της ηπείρου. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ακόμη και στην τρέχουσα κρίση, η αριστερή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απασχολημένη μόνο με το να επιτίθεται στην Ουγγαρία», δήλωσε το Fidesz την περασμένη εβδομάδα. «Η αριστερά στις Βρυξέλλες θέλει να τιμωρήσει την Ουγγαρία ξανά και ξανά και να παρακρατήσει τα κεφάλαια που οφείλονται στη χώρα μας».

Πηγή: fortune.com