Η Ευρώπη ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, με τη Γηραιά ήπειρο να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο απολογισμό

Η Ευρώπη ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, με τη Γηραιά ήπειρο να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο απολογισμό
A nurse watches a patient with coronavirus in the intensive cares of the Oleksandrivska Clinical Hospital in Kiev, Ukraine. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ζοφερές προοπτικές προκαλούν ρίγη σε εταιρείες και κυβερνήσεις, αγωνιώντας ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα καθώς οι υπερατλαντικές πτήσεις ξεκίνησαν ξανά αυτή την εβδομάδα και τα σύνορα άρχισαν να ανοίγουν ξανά.

Η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου lockdown ενόψει των Χριστουγέννων και να προκαλέσουν συζήτηση σχετικά με το εάν τα εμβόλια από μόνα τους αρκούν για να δαμάσουν τον COVID-19.

Η Ευρώπη ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ των μέσων μολύνσεων επτά ημερών παγκοσμίως και περίπου το ήμισυ των τελευταίων θανάτων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν ο ιός σάρωσε για πρώτη φορά στην Ιταλία.

Η νέα αναταραχή έρχεται καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν ξεπεράσει τους χειμερινούς μήνες και την εποχή της γρίπης.

Περίπου το 65% του πληθυσμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, αλλά ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Η απορρόφηση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι περίπου 80%, αλλά η διστακτικότητα έχει βοηθήσει την εξάπλωση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, οδηγώντας σε κρούσματα που θα μπορούσαν να κατακλύσουν την υγειονομική περίθαλψη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία βιώνουν επίσης ένα κύμα λοιμώξεων, δείχνοντας την πρόκληση ακόμη και για τις κυβερνήσεις με υψηλά ποσοστά αποδοχής και εξαντλητικές ελπίδες ότι τα εμβόλια θα σημαίνουν επιστροφή στο φυσιολογικό.

Βεβαίως, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι μεγάλες διακυμάνσεις ανά χώρα στη χρήση εμβολίων και αναμνηστικών δόσεων, καθώς και μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση, δυσκολεύουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για ολόκληρη την περιοχή.

«Εμβόλια, ανοσία και ανησυχία»

Ωστόσο, ο συνδυασμός χαμηλής πρόσληψης εμβολίων σε ορισμένα μέρη, η μείωση της ανοσίας μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν νωρίς και ο εφησυχασμός για τις μάσκες και η αποστασιοποίηση, καθώς οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς το καλοκαίρι είναι πιθανό να ευθύνονται, είπαν στο Reuters ιολόγοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να μάθεις από αυτό, είναι να μην παίρνεις το μάτι σου από την κατάσταση», είπε ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου έδειξε ότι η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ήταν η μόνη περιοχή που κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων έως 7%, ενώ άλλες περιοχές ανέφεραν πτώση ή σταθερές τάσεις.

Ομοίως, ανέφερε αύξηση 10% στους θανάτους, ενώ άλλες περιοχές ανέφεραν μείωση.

Οι ζοφερές προοπτικές προκαλούν ρίγη σε εταιρείες και κυβερνήσεις, αγωνιώντας ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα καθώς οι υπερατλαντικές πτήσεις ξεκίνησαν ξανά αυτή την εβδομάδα και τα σύνορα άρχισαν να ανοίγουν ξανά.

Στη Γερμανία, ορισμένες πόλεις αναφέρθηκε ότι ακύρωσαν ξανά τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως προχωρά σε μερικό lockdown από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν επιπλέον εμβόλια σε ηλικιωμένους και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η επέκταση του ιού σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και η λήψη εμβολίων από τους εφήβους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την αποφυγή μέτρων όπως το lockdown, είπαν οι επιστήμονες.

«Το πραγματικό επείγον είναι να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των εμβολιασμένων», δήλωσε ο Κάρλο Φεντερίκο Πέρνο, επικεφαλής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο νοσοκομείο Bambino Gesù της Ρώμης.

Η προστασία των παιδιών

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ αξιολογεί τη χρήση του εμβολίου Pfizer και BioNTech σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Τα γερμανικά στοιχεία για την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου δείχνουν ότι, ενώ τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ των σχετικά νεαρών ατόμων, τα άτομα άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των νοσηλειών.

Το ποσοστό νοσηλείας για μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, σημαντικά υψηλότερο από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Τον περασμένο μήνα, περίπου το 56% των ασθενών με COVID-19 στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μόνο εν μέρει εμβολιασμένοι.

«Αυτό (το ξέσπασμα) πιθανότατα θα κάνει την ΕΕ να εξετάσει τις αναμνηστικές δόσεις και να πει «τις χρειαζόμαστε όντως»», δήλωσε ο Μάικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αγωνίζονται ακόμα να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, χρειάστηκε να λάβουν δραστικά μέτρα.

Αντιμετωπίζοντας το πιο σοβαρό ξέσπασμά της μέχρι σήμερα, η Λετονία, μία από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην ΕΕ, επέβαλε lockdown τεσσάρων εβδομάδων στα μέσα Οκτωβρίου.

Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρωσία έχουν επίσης αυστηρότερους περιορισμούς. Το υπουργικό συμβούλιο της Τσεχίας θα εξετάσει εάν χρειάζονται νέα μέτρα σήμερα.

Στη Γερμανία, ένα σχέδιο νόμου θα επιτρέψει τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η υποχρεωτική μάσκα προσώπου και η κοινωνική απόσταση σε δημόσιους χώρους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ η χώρα ανέφερε ρεκόρ 50.196 νέων κρουσμάτων εχθές, το τέταρτο ημερήσιο υψηλό στη σειρά.

Κάποιοι αντέχουν. Η Βρετανία βασίζεται σε ενισχυτικά εμβόλια για τους άνω των 50 ετών για να αυξήσει την ανοσία, ενώ αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εφαρμόσει το «Σχέδιο Β» του, που περιλαμβάνει εντολές για μάσκες, κάρτες εμβολίων και εργασία από το σπίτι.

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν είναι η μόνη λύση για να νικηθεί η πανδημία μακροπρόθεσμα, λένε οι ιολόγοι.

Αρκετοί επεσήμαναν το Ισραήλ ως παράδειγμα καλής πρακτικής: εκτός από τους εμβολιασμούς, ενίσχυσε τη χρήση μάσκας και εισήγαγε διαβατήρια εμβολίων μετά από κρούσματα που αυξήθηκαν πριν από λίγους μήνες.

Μέτρα όπως η απόσταση, οι μάσκες και οι επίδειξη εμβολιασμού για εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητα, δήλωσε η Antonella Viola, καθηγήτρια ανοσολογίας στο ιταλικό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. «Αν λείπει ένα από αυτά τα δύο πράγματα, βλέπουμε καταστάσεις όπως αυτές που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτές τις μέρες».