Η εξαγορά που δημιουργεί έναν κολοσσό αξίας 18 δισ. δολαρίων στον τομέα της εξόρυξης χρυσού

Η εξαγορά που δημιουργεί έναν κολοσσό αξίας 18 δισ. δολαρίων στον τομέα της εξόρυξης χρυσού
Photo:

Το αποτέλεσμα είναι μία εταιρεία που θα ελέγχει 5 από τα 10 μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο.

του Don Reisinger

Δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν κολοσσό του κλάδου.

Η Barrick Gold ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα εξαγοράσει τον ανταγωνιστή της, Randgold, σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αποκλειστικά την ανταλλαγή μετοχών.

Σύμφωνα με τη Barrick, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, με την επωνυμία New Barrick, και θα δοθούν στους σημερινούς μετόχους της Randgold 6,1280 μετοχές για κάθε μετοχή της Randgold που κατέχουν. Όταν σχηματιστεί η New Barrick, οι μέτοχοι της Randgold θα κατέχουν περίπου το 33,4% της εταιρείας και οι μέτοχοι της Barrick θα κατέχουν το υπόλοιπο 66,6%.

Η εταιρεία New Barrick που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, με αξία περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία θα ελέγχει επίσης 5 από τα 10 μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια τόσο για τη Barrick όσο και για τη Randgold. Ολόκληρος ο κλάδος του χρυσού έχει πληγεί σκληρά από τις πτωτικές τάσεις στην τιμή του χρυσού, οι οποίες έχουν ασκήσει πίεση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών. Τον τελευταίο χρόνο, η τιμή του χρυσού έχει χάσει πάνω από 100 δολάρια σε αξία και τώρα κινείται στα 1.205,10 δολάρια.

Μέσω της συγχώνευσής τους, οι Barrick και Randgold ίσως βρεθούν σε ευνοϊκότερη θέση για να αντέξουν αυτή την πτώση των τιμών του χρυσού.

Οι δύο εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει τα συγκεκριμένα σχέδιά τους για τη μελλοντική τους λειτουργία. Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Barrick, John Thornton θα παραμείνει στο πόστο του στη νεοσυσταθείσα εταιρεία. Ο CEO της Randgold, Mark Bristow, θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της.