Η εξαγορά των 61 δισ. δολαρίων της VMware από τη Broadcom δείχνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να κλείνουν συμφωνίες

Η εξαγορά των 61 δισ. δολαρίων της VMware από τη Broadcom δείχνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να κλείνουν συμφωνίες
Photo: pixabay.com

του Jacob Carpenter

Η κατασκευάστρια ημιαγωγών Broadcom έδειξε την Πέμπτη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει το χέρι στην τσέπη σε μια ταραχώδη περίοδο για τον κλάδο της τεχνολογίας, ανακοινώνοντας μια συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους VMware με premium 44% σε σχέση με την αξία της στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. (Η τιμή των μετοχών της VMware είχε εκτιναχθεί από τότε που διέρρευσαν τα νέα για μια πιθανή εξαγορά την Κυριακή.)

Η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα ότι η όρεξη για συγχωνεύσεις και εξαγορές με συμφωνίες δισεκατομμυρίων θα παραμείνει ισχυρή στον κλάδο της τεχνολογίας – παρότι οι επενδυτές συνεχίζουν να πουλούν μετοχές των εταιρειών και οι εξαγορές με δανεισμό γίνονται πιο ακριβές λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες που έπληξαν τον τεχνολογικό τομέα στις αρχές του 2022, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των πρώιμων ανησυχιών για πιθανή ύφεση, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών του πρώτου τριμήνου παρέμεινε ισχυρή.

Τα στοιχεία της PitchBook έδειξαν ότι ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών σημείωσε περίπου 1.400 συμφωνίες αξίας 261,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το δεύτερο υψηλότερο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας.

Η περίοδος περιελάμβανε επίσης πολλές ανακοινώσεις εξαγορών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας-ρεκόρ ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, της πώλησης έναντι 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους Citrix σε δύο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, της συμφωνίας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Intel για την Tower Semiconductor και της εξαγοράς έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Google της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant.

Η συμφωνία της Broadcom και η ανακοίνωση τον Απρίλιο ότι ο Elon Musk σκοπεύει να αγοράσει το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια θα δώσουν ώθηση στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στο δεύτερο τρίμηνο και στα επόμενα, καθώς περισσότερες εταιρείες γίνονται πιθανοί στόχοι.

Ενώ το κόστος των εξαγορών με δάνεια συνεχίζει να εκτοξεύεται, εταιρείες όπως η Amazon, η Alphabet, η Apple και η Microsoft θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ύφεση της αγοράς για να αγοράσουν μικρότερους παίκτες σε χαμηλότερες τιμές.

Επιπλέον, πολλοί κλάδοι υφίστανται ταχεία ενοποίηση, με ελάχιστες ενδείξεις ότι η πρόσφατη ύφεση της αγοράς θα ανακόψει την τάση. Η συμφωνία για τη VMware, για παράδειγμα, σηματοδοτεί μια από τις πολλές πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού, ο οποίος έχει πολλά περιθώρια για ενοποίηση.

Η αγορά του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών συνεχίζει επίσης να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές μετά την εκπληκτική προσφορά της Microsoft για την Activision Blizzard, με το Puck News να αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι η Electronic Arts αναζητά αγοραστή. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των ημιαγωγών, όπου η υπόσχεση για έντονη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία οδηγεί σε δαπανηρές εξαγορές από καθιερωμένους παίκτες. Αναμένονται επίσης περισσότερες προσφορές για τον κλάδο της παράδοσης φαγητού, καθώς το έντονα ανταγωνιστικό τοπίο υποχωρεί και τα χρήματα των επιχειρηματικών κεφαλαίων εξαντλούνται.

Πηγή: Fortune.com