Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και ο στόχος κυριαρχίας στη μεσαία τάξη

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και ο στόχος κυριαρχίας στη μεσαία τάξη
Πώς τα μέτρα του πρωθυπουργού φαίνεται να πείθουν τη μεσαία τάξη και να δημιουργούν προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις ως βασικούς άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξιακή προοπτική της χώρας, επικέντρωσε κατά την παρουσία του στο τριήμερο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τα επιχειρήματα περί «καμένης γης», τα οποία όπως επισήμανε «ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια», αν και επισήμανε ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη». Γενικότερα είπε ότι δεν θέλει να κάνει τη Βουλή εργαστήρι εξεταστικών επιτροπών, αλλά συμπύκνωσε την πολιτική του σε τέσσερις λέξεις: «δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο προσπάθησαν να βάλουν στο επίκεντρο και αυτή τη φορά την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Το πακέτο που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ήταν μια μικρή έκπληξη ακόμα και για τους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ, αφού μέχρι τέλους οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ήθελαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός -και κυρίως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή- να «κοστίζουν ακριβά» και να υπερβαίνουν τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη φορολογική του πολιτική τόνισε: «Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Σημείωσε ακόμη κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίοδο εσωστρέφειας

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναζητούν τη στρατηγική και την χρυσή τομή για την επόμενη μέρα του κόμματος. Σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις για τις αναφορές Μητσοτάκη ήταν μάλλον «χλιαρές», με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικεντρώνεται στην ανακοίνωσή της στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, δεν μείωσε την προκαταβολή φόρου στο 50% και δεν ανακοίνωσε τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών.

Τα «φώτα» τώρα στρέφονται στο ερχόμενο ΣΚ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και να τοποθετείται εφ’ όλης της ύλης. Στην πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει εκλάβει το ποσοστό των εκλογών ως λευκή επιταγή, για να πάρει ρεβάνς για 4,5 χρόνια μακριά από τα έδρανα της εξουσίας. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκανε και να σαρώνουν το κράτος ως λάφυρο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη η διαφορά στις πρώτες δημοσκοπήσεις

Το κλίμα φαίνεται να είναι υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτή τη φάση. Δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα καταγράφει διεύρυνση της επιρροής και αύξηση του πολιτικού κεφαλαίου για τη κυβέρνηση, δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης μέσα από τη διάθεσή τους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, και γι’ αυτό περίπου το 78% δηλώνει υποστήριξη ή έστω ανοχή στις κινήσεις τους.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 41,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,7%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική λύση 3% και το ΜέΡΑ25 3%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 71% διατυπώνει θετική γνώμη για την κυβέρνηση, το 49% εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ το 42% δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους.