Η εξάπλωση της μοναχικής διαβίωσης φαίρνει τα πάνω-κάτω στις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Η εξάπλωση της μοναχικής διαβίωσης φαίρνει τα πάνω-κάτω στις επιχειρήσεις παγκοσμίως
Photo: pixabay.com
Οι συσκευασίες των προϊόντων μικραίνουν και τα σκουπίδια αυξάνονται. Πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες καταναλωτικές ανάγκες οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο;

της Lydia Belanger

Η μοναχική διαβίωση εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα. Το 2018, το 28% των αμερικανικών νοικοκυριών αποτελείτο από μόνο ένα άτομο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Αυτό το ποσοστό είναι υπερ-διπλάσιο του ποσοστού των μονοπρόσωπων νοικοκυριών το 1960, όταν η πυρηνική οικογένεια έφτασε στο ζενίθ της.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιχειρήσεις στους τομείς των ακινήτων, της βελτίωσης της κατοικίας, και των κοσμημάτων κάνουν έντονο μάρκετινγκ που στοχεύει σε όσους ζουν μόνοι. Και κάπου εκεί μπαίνει στην εξίσωση και η βιομηχανία συσκευασμένων καταναλωτικών ειδών.

Το εμπορικό σήμα Charmin της Procter & Gamble, για παράδειγμα, εκμεταλλεύεται αυτή την αλλαγή παραδείγματος με το πρόσφατα λανσαρισμένο στο εμπόριο χαρτί τουαλέτας Forever Roll- διαθέσιμο σε διάμετρο των 8,7 ή των 12 ιντσών. Η ιδέα είναι να εξασφαλιστεί έτσι περισσότερος αποθηκευτικός χώρος- μια λογική που εξυπηρετεί τους κατοίκους που μένουν μόνοι τους επειδή συνήθως ζουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Άλλα προϊόντα για singles στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της απόρριψης τροφίμων. Η μάρκα ψωμιού Arnold πουλάει πλέον ψωμί Simply Small με μόλις 10 φέτες, για τους καταναλωτές που δεν θέλουν να πετάνε μουχλιασμένο ψωμί ή να το καταψύχουν για μελλοντική χρήση.

Ένα κοινό μοτίβο εδώ είναι η ιδέα ότι οι millenials επιδεικνύουν «έλλειψη επιθυμίας να δεσμευτούν σε οτιδήποτε γενικότερα», λέει η αναλύτρια τάσεων στη Mintel, Diana Kelter. «Ίσως δεν ξέρουν αν θα πάνε έξω για φαγητό ή θα καταλήξουν να μαγειρέψουν». Δεν περιορίζονται από το τι γράφει η καθημερινή τους ατζέντα, ή από το τι έχουν στα συρτάρια και τα ντουλάπια τους.

Το πρόβλημα; Τα βουνά από απορρίμματα συσκευασιών από μεμονωμένα συσκευασμένα προϊόντα αυξάνονται. Και έτσι τα εμπορικά σήματα αντιμετωπίζουν πλέον μια νέα πρόκληση: πώς να συσκευάζουν τα αγαθά με τρόπο που να είναι καλός τόσο για την τσέπη και για τα απρόβλεπτα προγράμματα των millenials, όσο και για το περιβάλλον.