Οι έξι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Οι έξι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Άρθρο του Nouriel Roubini για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Σε έξι σημεία εντοπίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Nouriel Roubini, τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει η Ευρωζώνη προκειμένου να καταστήσει βιώσιμη την ανάπτυξη εντός της περιφέρειάς της.

1. Τα πολιτικά ρίσκα. Για τον Roubini αποτελούν το πρώτο βασικό σημείο: «τα πολιτικά ρίσκα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία –όπως για παράδειγμα ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μια νίκη του Podemos στις ισπανικές εκλογές, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού», αναφέρει.

2. Τα προβλήματα στη «γειτονιά» της Ευρώπης: «Η Ρωσία δείχνει πιο επιθετικές τάσεις όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Βαλτική και ακόμα και τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή φλέγεται, ενώ υπάρχει ο φόβος επιθέσεων από τζιχαντιστές σε ευρωπαϊκό έδαφος».

3. Το χρέος των χωρών: «αν και οι πολιτικές της ΕΚΤ διατηρούν χαμηλότερα τα κόστη δανεισμού, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στην ευρωπεριφέρεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό και συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους να παραμένει πρόβλημα για τις οικονομίες αυτές, μεσοπρόθεσμα», γράφει ο Nouriel Roubini.

4. H δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη παραμένει περιοριστική: «καθώς η Γερμανία συνεχίζει να απορρίπτει τις συμβουλές για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Έτσι, ακόμα και αν η ίδια η Γερμανία αρχίσει να δαπανά περισσότερα, αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της επιπλέον λιτότητας στην ευρωπεριφέρεια».

5.Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις: «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ρυθμό… χελώνας, με αποτέλεσμα να συγκρατείται η δυνητική ανάπτυξη. Επιπλέον, η νομισματική ένωση της Ευρώπης παραμένει ατελής», επισημαίνει ο Roubini.

6. Η νομισματική ένωση παραμένει ατελής: «η συνεχιζόμενη αδυναμία του ευρώ, τροφοδοτεί την αύξηση των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης –κυρίως της Γερμανίας, που ήδη εμφανίζει υψηλό πλεόνασμα, απουσία πολιτικών που θα ενίσχυαν την εγχώρια ζήτηση- , με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να μετατρέπεται σε μια πολιτική ισχυροποίησης σε βάρος άλλων κρατών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους».