Οι έξι σημαντικοί στόχοι για το εμπόριο στην μετα-κορωνοϊό εποχή

Οι έξι σημαντικοί στόχοι για το εμπόριο στην μετα-κορωνοϊό εποχή
Photo: pixabay.com
Το εμπόριο στις υπηρεσίες έχει παρεμποδιστεί από τους περιορισμούς στις μεταφορές, τα ταξίδια και τη φυσική επαφή. Και το εμπόριο αγαθών έπεσε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η πτώση το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται να αγγίξει το 18,5%.

των Kimberley Botwright & Sean Doherty

Τα μέτρα του lockdown κατά του Covid-19 έπληξαν σκληρά το εμπόριο. Το εμπόριο στις υπηρεσίες έχει παρεμποδιστεί από τους περιορισμούς στις μεταφορές, τα ταξίδια και τη φυσική επαφή. Και το εμπόριο αγαθών έπεσε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η πτώση το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται να αγγίξει το 18,5%.

Παρατηρείται, όμως, και αύξηση της ζήτησης σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο ιατρικού εξοπλισμού ή οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και cloud.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να καταστρώσουν μια αποτελεσματική αντίδραση στην κρίση ως προς το εμπόριο. Ιδού κάποια ζητήματα που οι συζητήσεις σχετικά με τις εμπορικές ανταλλαγές θα πρέπει να θίξουν:

Πραγματική ανθεκτικότητα

Κάποιες κυβερνήσεις αναφέρονταν ακόμα και πριν τον Covid-19 στην ανάγκη επιστροφής της παραγωγής στις χώρες τους. Όμως, οι ισχυρές εφοδιαστικές αλυσίδες απαιτούν ποικίλες πηγές προσφοράς που να συνδυάζονται με τοπική παραγωγή. Δεν θα ήταν καθόλου έξυπνο να δημιουργηθεί περαιτέρω ευθραυστότητα μέσω του προστατευτισμού.

Επιδοτήσεις & βιομηχανική πολιτική

Οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διάσωση θέσεων εργασίας και να τροφοδοτήσουν μια πράσινη μετάβαση, αλλά μπορούν και να οδηγήσουν σε αρνητικά spill-over. Συνεπώς, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις οφείλουν να είναι καλά σχεδιασμένες και να βασίζονται σε αρχές ώστε να διατηρηθεί ένα level-playing field.

Συμπερίληψη

Ο Covid-19 έχει φέρει μαζί του έντονες ανισότητες και αύξηση της ανεργίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη της εμπορικής πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική προστασία και τη φορολογία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μη προνομιούχοι πληθυσμοί θα χρειαστούν ειδική βοήθεια για να επωφεληθούν από τις παγκόσμιες αγορές.

Πράσινο εμπόριο

Για να οικοδομήσουμε πιο πράσινες οικονομίες ύστερα από την κρίση του Covid-19, θα πρέπει να αποφύγουμε τη σύγκρουση μεταξύ του εμπορίου και των κλιματικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να εκμεταλλευτούμε τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας για να περιορίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή. Ενδεικτικά, οι ηγέτες των κρατών έχουν δεσμευθεί, μέσω του Στόχου για την Αειφόρο Ανάπτυξη 14 του ΟΗΕ, να επιτύχουν μια συμφωνία σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τον περιορισμό της επιβλαβούς αλιείας.

Απλοποίηση

Το εμπόριο και οι επενδύσεις παραμένουν υπερβολικά σύνθετες. Και θα είναι εξαιρετικά επωφελές να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ευκολότερη την εύρεση πληροφοριών.

Ρύθμιση των υπηρεσιών

Οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν κρατήσει πολλούς από εμάς συνδεδεμένους μεταξύ μας μέσα στην πανδημία. Τα εμπόδια στις ψηφιακές – και άλλες – υπηρεσίες θα πρέπει να απομακρυνθούν. Και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία και στις ρυθμίσεις της κάθε χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διακυβέρνηση των δεδομένων και στη διαδικτυακή προστασία των καταναλωτών.