Η …έξοδος των celebrities από το Snapchat συνεχίζεται αμείωτη

Η …έξοδος των celebrities από το Snapchat συνεχίζεται αμείωτη
epa06496897 (FILE) - US TV personality Kylie Jenner arrives on the red carpet for the 2016 Costume Institute Benefit at The Metropolitan Museum of Art celebrating the opening of the exhibit 'Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology' in New York, New York, USA, 02 May 2016 (reissued 04 February 2018). The 20-year-old TV star confirmed via social media that she has given birth to a baby girl on 01 February 2018. EPA/JUSTIN LANE

Γιατί αυξάνονται τα αστέρια των social media που αποχωρούν από την πλατφόρμα. Τι προκάλεσε την οργή τους.

Τι κοινό έχουν οι Chrissy Teigen, Chelsea Clinton και Kylie Jenner; Όλες εγκατέλειψαν το Snapchat τους τελευταίους μήνες.

Το Σαββατοκύριακο, το μοντέλο Chrissy Teigen έγινε η τελευταία προσθήκη σε ένα διογκούμενο κύμα διασημοτήτων που ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, την έξοδό τους από την πλατφόρμα.

Στο αποχαιρετιστήριο tweet της, η Teigen ανέφερε ως λόγους της απόφασής της τη μη δημοφιλή ενημέρωση της εφαρμογής, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φίλοι της στην εύρεσή της, και μια διαφήμιση στο Snapchat που φαινόταν να υποτιμά – ή ακόμα και να ενθαρρύνει – την ενδοοικογενειακή βία ζητώντας από τους χρήστες να ρίξουν σφαλιάρα στη Rihanna ή μπουνιά στον Chris Brown. (Ο Brown δήλωσε ένοχος για την επίθεση εναντίον της πρώην συντρόφου του, Rihanna, το 2009).

Παρόλο που η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για την εντελώς λανθασμένη αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία, η διαφήμιση έχει προκαλέσει την οργή πολλών γνωστών προσωπικοτήτων. Η Rihanna ανέβασε μια ανάρτηση στο Instagram stories όπου επέκρινε το Snap για τη στάση του έναντι της ενδοοικογενειακής βίας και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να «πετάξουν ολόκληρη την εφαρμογή».

Η Chelsea Clinton, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton, καταδίκασε επίσης τη διαφήμιση, στο Twitter, λέγοντας ότι «είναι φοβερό που μία εταιρεία ενέκρινε αυτό το πράγμα».

Πέρα από τη ζημιά που προκαλεί στην εταιρική φήμη, η οργή διασημοτήτων όπως η Teigen ενέχει και οικονομικούς κινδύνους. Η εταιρεία έχει ήδη δει την τιμή της μετοχής της να μειώνεται δύο φορές φέτος, αφότου celebrities δημοσιοποίησαν τη δυσαρέσκειά τους με την πλατφόρμα. Η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 5% μετά τη δήλωση της Rihanna στο Instagram. Σε μια άλλη περίπτωση, οι μετοχές υποχώρησαν κατά 6% αφότου η Kylie Jenner δήλωσε ότι δεν της άρεσε ο ανανεωμένος σχεδιασμός της εφαρμογής και υπαινίχθηκε ότι πλέον δεν θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα με την ίδια συχνότητα.

Και το Facebook έχει επίσης γίνει αποδέκτης μιας πρόσφατης εξόδου διασημοτήτων, και πολλοί celebrities έχουν ενθαρρύνει τους χρήστες να φύγουν από το γνωστό κοινωνικό μέσο λόγω του συνεχιζόμενου σκανδάλου με την Cambridge Analytica.

Όμως, το Snapchat θεωρείται πιο ευάλωτο σε εκστρατείες από influencers υπέρ της παύσης χρήσης της υπηρεσίας. Σε αντίθεση με το Facebook και το peer-to-peer μοντέλο του, στο Snapchat οι διασημότητες είναι εκείνες που τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του.