Έκτακτα μέτρα της Fed για να προλάβει τα χειρότερα

Έκτακτα μέτρα της Fed για να προλάβει τα χειρότερα
epa07133417 Attendees leave an open meeting of Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτός προγράμματος παρεμβάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε μία έκτακτη σειρά προγραμμάτων για να αντισταθμίσει τις «μεγάλες αποδιαρθρώσεις» που έχει προκαλέσει στην οικονομία η έξαρση του κορωνοϊού, στηρίζοντας ένα πρωτοφανές ύψος πιστώσεων στα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους μεγάλους εργοδότες.

Τα νέα προγράμματα προβλέπουν ότι η Fed θα χορηγεί στις τράπεζες δάνεια με ενέχυρο τα δάνεια που έχουν δώσει αυτές σε φοιτητές ή μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου, ενώ θα αγοράζει ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων και θα χορηγεί σε αυτές τετραετή δάνεια – γέφυρες. Ένα νέο «δανειακό πρόγραμμα για τη μέση επιχείρηση», το οποίο θα προβλέπει πιστώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί, επίσης, σύντομα, ανέφερε η Fed.

Οι υφιστάμενες αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν όσο απαιτείται για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αποτελεσματικά μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε η Fed. «Είναι η ώρα για το μπαζούκας της», δήλωσε οικονομολόγος αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Είναι η ώρα για το δικό της ‘θα κάνει ότι χρειαστεί’, που θα είναι ένα σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές ότι η Fed θα προσφέρει κάθε αναγκαία ρευστότητα για να στηρίξει την οικονομία την περίοδο αυτή».

Σε ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν, επειδή «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει μεγάλες αποδιαρθρώσεις», λόγω της κρίσης υγείας. Σχεδόν το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού υπόκειται στους νέους κανόνες που επιβάλλουν το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και αποθαρρύνει τους πολίτες να φεύγουν από τα σπίτια τους για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.