Η Fed ανοίγει το μεγάλο διάλογο για το ψηφιακό δολάριο

Η Fed ανοίγει το μεγάλο διάλογο για το ψηφιακό δολάριο
Photo: pixabay.com
Η Federal Reserve κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο. Για πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, κάνουν λόγο αξιωματούχοι της Fed.

Κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη μελέτη της Federal Reserve για το ψηφιακό δολάριο, που διερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πολυσυζητημένου θέματος και θα δέχεται δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις. Ως «το πρώτο βήμα σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των ενδιαφερομένων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας», η έκθεση σχεδόν 40 σελίδων αποφεύγει τυχόν συμπεράσματα σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας CBDC .

Αντίθετα, περιέχει μια λεπτομερή ματιά στα οφέλη, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες. Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ παράλληλα προστατεύεται από απάτη και άλλα παράνομα ζητήματα.
«Ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλάζοντας τους ρόλους και τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει η έκθεση.

Αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η έκθεση είναι το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί. «Ανυπομονούμε να διαβουλευτούμε με το κοινό, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων καθώς εξετάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το ψηφιακό δολάριο, λέγοντας ότι τα οφέλη δεν είναι προφανή. Οι υποστηρικτές του ψηφιακού δολαρίου, ωστόσο, ανησυχούν ότι η καθυστέρηση της Fed στην εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας θα την αφήσει πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ειδικά την Κίνα, η οποία έχει ήδη προχωρήσει με το δικό της προϊόν. Υπήρξαν προτάσεις ότι το προβάδισμα της Κίνας στο διάστημα θα μπορούσε τελικά να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου των ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Ωστόσο, ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για την ταχύτητα του έργου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει σωστά.

«Η εισαγωγή ενός CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία στα αμερικανικά χρήματα», αναφέρει η έκθεση. «Συνεπώς, είναι απαραίτητη η ευρεία διαβούλευση με το ευρύ κοινό και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτό το χαρτί είναι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια συζήτηση». Η Fed είπε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς σαφή εντολή από το Κογκρέσο, κατά προτίμηση με τη μορφή «συγκεκριμένου εξουσιοδοτητικού νόμου».