Η Fed λέει ότι η ομάδα χάκερ Evil Corp. έκλεψε 100 εκατ. δολάρια από τράπεζες

Η Fed λέει ότι η ομάδα χάκερ Evil Corp. έκλεψε 100 εκατ. δολάρια από τράπεζες
Photo: pixabay.com
Η ομάδα φέρεται ότι χρησιμοποίησε έναν ιό, ο οποίος διανέμεται μέσω εκστρατειών ηλεκτρονικού «ψαρέματος» μέσω email, κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περισσότερες από 40 χώρες.

του Chris Morris

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον Ρώσων υπηκόων που, όπως λένε οι αμερικανικές υπηρεσίες, ηγήθηκαν μιας ομάδας χάκερ που ευθύνεται για την κλοπή άνω των 100 εκατ. δολαρίων από τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ομάδα χάκερ, γνωστή ως «Evil Corp.», χρησιμοποίησε ένα κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται «Dridex», το οποίο παρέκαμψε το λογισμικό προστασίας από ιούς των τραπεζών, μόλυνε υπολογιστές και έκλεψε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης, προτού αδειάσει ολόκληρους τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφέρει τα χρήματα σε offshore τράπεζες.

Η Evil Corp., επωνυμία που προέρχεται από τη σειρά Mr. Robot του USA Network, «λειτουργεί ως επιχείρηση που διευθύνεται από μια ομάδα ατόμων με έδρα τη Μόσχα, τα οποία έχουν πολυετή εμπειρία και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους» δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η ομάδα φέρεται ότι χρησιμοποίησε τον ιό Dridex – ο οποίος διανέμεται μέσω εκστρατειών ηλεκτρονικού «ψαρέματος» μέσω email – κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περισσότερες από 40 χώρες.

Σε δύο μέλη της Evil Corp. απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις – πρόκειται για τον 32χρονο ηγέτη της οργάνωσης Maksim V. Yakubets, γνωστό και ως «aqua», και τον 38χρονο Igor Turashev, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού.

Ο Yakubets είναι ο κύριος στόχος. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή καταδίκη του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αμοιβή που έχει δοθεί ποτέ για έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου.

«Για πάνω από μια δεκαετία, ο Maksim Yakubets και ο Igor Turashev ηγήθηκαν μιας από τις πιο εξελιγμένες διεθνείς συμμορίες κυβερνο-εγκλήματος στον κόσμο», ανέφερε ο Εισαγγελέας Scott W. Brady σε δήλωσή του. «Αυτοί οι κυβερνο-εγκληματίες στόχευσαν άτομα και εταιρείες στη δυτική Πενσυλβάνια και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια από τις πιο ευρείες γεωγραφικά εκστρατείες κακόβουλου λογισμικού που έχουμε συναντήσει ποτέ».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέθεσε ότι ο Yakubets «παρέχει επίσης άμεση βοήθεια στις κακόβουλες προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο», επισημαίνοντας τη στρατολόγηση από τη ρωσική κυβέρνηση κυβερνο-εγκληματιών για τους δικούς της κακόβουλους σκοπούς.