Η Fed παίρνει επιτέλους στα σοβαρά τον πληθωρισμό

Η Fed παίρνει επιτέλους στα σοβαρά τον πληθωρισμό
epa09497868 Jerome Powell, chairman of the U.S. Federal Reserve, listens during a House Financial Services Committee hearing in Washington, D.C., USA, 30 September 2021. The Treasury secretary this week warned in a letter to congressional leaders that her department will effectively run out of cash around 18 October unless Congress suspends or increases the debt limit. EPA/Al Drago / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Jerome Powell δήλωσε ότι η Fed πρόκειται να επιταχύνει τα σχέδια για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος για να καταπολεμήσει τις πιέσεις στις τιμές. Ο ίδιος αμφισβήτησε την άποψη ότι η Fed έχει μείνει «πίσω από την καμπύλη».

του Alan Murray

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναγνώρισε την Τετάρτη αυτό που οι περισσότεροι επιχειρηματικοί ηγέτες γνώριζαν εδώ και μήνες: ο πληθωρισμός έχει αναδειχθεί σε σοβαρό επιχειρηματικό πρόβλημα για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα.

Ο Powell δήλωσε ότι η Fed πρόκειται να επιταχύνει τα σχέδια για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος για να καταπολεμήσει τις πιέσεις στις τιμές. Ο ίδιος αμφισβήτησε την άποψη ότι η Fed έχει μείνει «πίσω από την καμπύλη».

Οι αγορές φάνηκαν να ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ίσως και να έχει επιτέλους αφυπνιστεί απέναντι στην πληθωριστική απειλή.

Αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι η δράση της Fed θα καταστήσει τον πληθωρισμό ένα μικρότερο πρόβλημα το επόμενο έτος, κάνει λάθος. Η πολιτική της Fed λειτουργεί με μεγάλες και μεταβαλλόμενες καθυστερήσεις, και ο σταδιακός οδικός χάρτης του Powell πιθανώς σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος πριν το 2023.

Εντωμεταξύ, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλώ πιστεύουν ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα διαρκέσουν μέχρι και το 2022.

Και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά την επιρροή τους να αυξάνεται, είναι αποφασισμένοι να δουν αυτόν τον πληθωρισμό να αντανακλάται στα μισθολογικά τους πακέτα. Το γεγονός αυτό θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις τιμές, πιέζοντας παράλληλα και τους μισθούς, και ο κύκλος κάπως έτσι αρχίζει.

Μπορεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μοιάζουν ότι έχουν σχετικά μέτριες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αγορές έχουν κάνει λάθος και στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, θα το κατέτασσα αυτό ως τον υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό κίνδυνο για το 2022.

Βεβαίως, και η μετάλλαξη Όμικρον του ιού μοιάζει αποφασισμένη να ανταγωνιστεί σκληρά για αυτόν τον …τίτλο.

Πηγή: fortune.com