Tο τρομακτικό σενάριο που θυμίζει τα δεινά της δεκαετίας του 1970

Tο τρομακτικό σενάριο που θυμίζει τα δεινά της δεκαετίας του 1970
8137548 10.03.2022 A man is pictured in front of the electronic board showing the currency exchange rates of the Euro and the U.S. dollar against the Russian ruble, in Moscow, Russia. Ramil Sitdikov / Sputnik (Photo by Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

Η Fed θέλει μια «ήπια προσαρμογή» για την οικονομία των ΗΠΑ. Η αγορά είναι όμως έτοιμη και για ανώμαλη προσγείωση.

του Will Daniel

Μια ήπια προσγείωση είναι καλύτερη από μια ανώμαλη, ειδικά όταν πρόκειται για την οικονομία.

Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να μετατρέψουμε τα χρόνια ακμής επί προεδρίας Μπάιντεν – ακόμη και με υψηλό πληθωρισμό 40 ετών – σε μια βιώσιμη τάση προκαλώντας μια ήπια ύφεση, ή κάτι ακόμα χειρότερο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έλαβε περισσότερα άσχημα νέα την περασμένη εβδομάδα: Ο πληθωρισμός παραμένει ένα ζήτημα. Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε επιβράδυνση τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,3%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει διπλή εντολή για την προώθηση της σταθερότητας των τιμών και την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια με την ελπίδα να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Εμφανή προβλήματα

Το πρόβλημα είναι ότι οι μετοχές βρίσκονται σε πανικό. Ο S&P 500 έχει πλέον πτώση σχεδόν 18% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq τα πάει ακόμα χειρότερα, πέφτοντας πάνω από 28% φέτος.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι η στεγαστική αγορά αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις των αυξανόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Και οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη επίσης μειώνονται. Το Conference Board προβλέπει τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2,3% φέτος, λιγότερο από το μισό από αυτό που παρατηρήθηκε το 2021.

Οι επενδυτικές τράπεζες, οι πρώην αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, όλοι προβλέπουν οικονομική καταστροφή.

Ενώ η ανεργία παρέμεινε κοντά στα χαμηλά προ της πανδημίας επίπεδα τον Απρίλιο (στο 3,6%), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με διπλό πρόβλημα, αν δεν καταφέρει την ομαλή προσγείωση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα σταματήσει κατά την επερχόμενη ύφεση, η ανεργία θα επανέλθει και ο πληθωρισμός δε θα πέσει καθόλου. Αυτό είναι το τρομακτικό σενάριο που θυμίζει τα δεινά της δεκαετίας του 1970: στασιμοπληθωρισμός.

Προτεραιότητα η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Άλλοι ανησυχούν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η Nancy Davis, η ιδρύτρια της Quadratic Capital Management, είπε στο Fortune ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πρέπει να «ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί» για να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μέσους Αμερικανούς.

Είτε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφασίσει να συνεχίσει επιθετικά να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είτε κάνει παύση για να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη, η πολύ σημαντική διπλή υποχρέωσή της, δηλαδή η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της μέγιστης απασχόλησης, μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell μίλησε προσεκτικά στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Μαΐου την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βλέπει δυνατότητα για «ήπια» προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, παρά τα προειδοποιητικά σημάδια από τις μετοχές και τα ακίνητα.

Προς το παρόν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και τον Ιούνιο. Και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν έχει κάνει τη σωστή επιλογή.

Πηγή: fortune.com