Η φιλανδική Wolt μπαίνει στην Ελλάδα και αυξάνει τον ανταγωνισμό στο food delivery

Η φιλανδική Wolt μπαίνει στην Ελλάδα και αυξάνει τον ανταγωνισμό στο food delivery

Burger και ethnic κουζίνα προτιμούν οι Έλληνες καλοφαγάδες – Τι δηλώνει ο Fortune o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά επιχειρεί η Wolt, η φινλανδική start up που δραστηριοποιείται στον κλάδο των online παραγγελιών φαγητού και μέσα σε μια πενταετία έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε 14 χώρες και 38 πόλεις παγκοσμίως, καλύπτοντας τις ανάγκες των καλοφαγάδων, που αναζητούν ποιοτικό φαγητό στην πόρτα τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το 2015 ξεκίνησε με έσοδα της τάξης των 200.000 ευρώ, το 2016 ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ και το 2017 κατέγραψε τριπλασιασμό με το εν λόγω οικονομικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 9,7 εκατ. ευρώ και τη διοίκηση να αναμένει περεταίρω αύξηση για το 2018.

Αν και «νεοσσός» στο χώρο, η Wolt έχει λάβει βραβείο από την Apple και θεωρείται ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες food delivery με πελατολόγιο που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο χρήστες και συνεργασίες με 3.500 εστιατόρια.

Στο δίκτυο της εταιρείας που απαριθμεί 300 εργαζομένους, έρχεται να προστεθεί η Αθήνα. Περισσότερα από 50 εστιατόρια σε περιοχές όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Χολαργός, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Μελίσσια, Βριλήσσια και Ν. Ερυθραία έχουν ήδη δώσει τα χέρια, προσφέροντας on line το μενού τους στους χρήστες της Wolt.

Wolt Courier Partner

 

H διαδικασία παραγγελίας διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, και γίνεται online, στο app ή το site της Wolt. H πληρωμή είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική και χαρακτηρίζεται για τη μέγιστη ασφάλεια που προσφέρει.

Όπως ανέφερε στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, η Wolt «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 200%. Ιδρύθηκε το 2014 στο Ελσίνκι και έκτοτε έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στις αγορές του εξωτερικού, εξετάζοντας πριν από κάθε τοποθέτησή της παραμέτρους όπως ο πληθυσμός, η προσφορά εστιατορίων, η αγορά του delivery και η χρήση smartphones προκειμένου να επιλέξει την κατάλληλη αγορά.

«Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τη δραστηριότητά της η Wolt. Παράλληλα, μιλάμε για μια αγορά με απίθανο φαγητό, που φημίζεται για την κουζίνα της και για τη σημασία που έχει το φαγητό στην καθημερινότητα, αλλά και στις ιδιαίτερες στιγμές των κατοίκων της» τονίζει ο κ. Καρέλος.

Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Επισημαίνει πως στόχος της φιλανδικών συμφερόντων εταιρείας είναι να προσφέρει μία ανώτερη εμπειρία παραγγελίας φαγητού στους Αθηναίους, στηριζόμενη στο τρίπτυχο «Ανακάλυψε. Παράγγειλε. Απόλαυσε».

«Στη Wolt μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να παραγγείλει καλό φαγητό, εύκολα και γρήγορα. Για να γίνει αυτό, συνδέουμε μέσα από την πλατφόρμα μας 3 βασικές ομάδες εμπλεκομένων: τους καταναλωτές, τα εστιατόρια και τους συνεργάτες διανομής. Ξεκινήσαμε από τη βόρεια πλευρά της Αθήνας και μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να εξυπηρετούμε τις περισσότερες γειτονιές της πόλης».

Η ειδοποιός διαφορά από τον ανταγωνισμό έγκειται στο ότι προσφέρουν στον χρήστη της εφαρμογής μία σελίδα με προτάσεις, όπου μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα έμπνευση για το επόμενο γεύμα του. Πάνε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα από το συνηθισμένο, φωτογραφίζοντας τα πιάτα, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία παραγγελίας για το χρήστη και να την κάνουν πιο ευχάριστη.

«Επιλέγουμε τα εστιατόρια με τα οποία συνεργαζόμαστε με προσοχή, έτσι ώστε να έχουμε ποικιλία στις κουζίνες αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Δεν μπαίνει εστιατόριο στην πλατφόρμα που δεν θα συστήναμε με υπερηφάνεια στους φίλους μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρέλος προσθέτοντας πως η εμπειρία του χρήστη είναι ασύγκριτη, αφού μπορεί να πραγματοποιήσει παραγγελία με λίγες κινήσεις και στη συνέχεια να παρακολουθήσει live την πορεία της στο χάρτη.

«Δίνουμε τεράστια έμφαση στην εξυπηρέτηση πελατών. Αν κάτι πάει στραβά, η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών είναι εκεί για να βοηθήσει σε δευτερόλεπτα, με αμεσότητα και εντελώς προσωποποιημένη προσέγγιση. Αυτό γίνεται μέσα από το chat που υπάρχει στην εφαρμογή». Ο κ. Καρέλος εξηγεί πως τα εστιατόρια δεν εμπλέκονται σε αυτό. Ο καταναλωτής γράφει στη Wolt και η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μιλά με όποιον χρειάζεται για να δώσει την απάντηση μέσα σε maximum 40 δευτερόλεπτα .

Αύξηση τζίρου 10%- 30% για τα εστιατόρια

«Οι μαρτυρίες που έχουμε από συνεργάτες από τις άλλες χώρες είναι πολύ θετικές, αφού έχουν πρόσθετα έσοδα από τη Wolt με τη μικρότερη δυνατή εμπλοκή. Μιλάμε για αύξηση τζίρου της τάξης του 10%-30%, καθώς 9 στις 10 παραγγελίες προέρχονται από εμάς».

Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, ο κ. Καρέλος τονίζει πως η αγορά του φαγητού στην Ελλάδα είναι μεγάλη και δημιουργεί ευκαιρίες για νέους παίκτες, ειδικά στον κλάδο της ηλεκτρονικής παραγγελίας.

Αν και η εμπειρία της Wolt είναι πολύ μικρή στη χώρα μας, δεδομένου ότι το λανσάρισμά της έγινε πριν από 2 εβδομάδες, τα στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες καταναλωτές παραγγέλνουν 2-3 είδη κάθε φορά, που σημαίνει πως το «σπορ» του delivery είναι … ομαδικό. Σε ό,τι αφορά τις κουζίνες, μπροστά στις προτιμήσεις είναι το καλό burger αλλά και οι ethnic επιλογές.