Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής

Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θα έλεγα καλύτερα, Η Φιλοσοφία ως εναλλακτικές διακοπές. Ξέρετε τι σου είναι να βουτήξεις βαθιά μέσα στην φιλοσοφία και να κολυμπήσεις μέσα στα λόγια της παγκόσμιας φιλοσοφικής αφρόκρεμας; Από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου θα είναι όλοι εδώ. Θέλετε Alexander Nehamas; Εδώ. Θέλετε Umberto Eco; Επίσης εδώ. Θέλετε προσωκρατική φιλοσοφία; Νεοπλατωνική, βιοηθική, βυζαντινή, συγκριτική, κομφουκιανή, βουδιστική, υπαρξιακή, ινδική, ισλαμική; Μήπως προτιμάτε μια σκέτη σύγχρονη φιλοσοφία; Όλα θα τα βρείτε τον παράξενο μήνα Αύγουστο εν Αθήναις.

Το συνέδριο με θέμα «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» θα διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου, θα αναστοχαστεί και θα υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο και τους σκοπούς της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο. Θα τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού στο δημόσιο λόγο για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, ανακαλώντας με ένα τρόπο τη διακήρυξη του Σωκράτη «ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βουδούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου τόνισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Ελλάδα αλλά και το θέμα του αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου της φιλοσοφίας που θα δώσουν το «παρών» αλλά και για επιστήμονες από χώρες της Ασίας, όπου η φιλοσοφική θεώρηση διαφέρει σε πολλά σημεία από τη φιλοσοφία της Δύσης. «Επικοινώνησε μαζί μου ένας Κινέζος συνάδελφος για να μου πει πόσο τον έχει συγκινήσει το θέμα του συνεδρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Η ελληνική ιστορία σε ένα application

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας καλεί σε συζήτηση για τη φύση, το ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα. Θα επιστήσει την προσοχή του στα προβλήματα, στις συγκρούσεις, στις ανισότητες και στις αδικίες που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία Πλάτωνος και την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».

Αν θέλετε να πάρετε μέρος ή για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ http://www.wcp2013.gr/el/

*Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια  από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της. Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που θα διεξαχθεί  στην Αθήνα είναι υπό την εποπτεία της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής που συγκροτείται  από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.