Η Foster + Partners σχεδιάζει μια επαναχρησιμοποιούμενη «ασπίδα» προσώπου ενάντια στον κορωνοϊό

Η Foster + Partners σχεδιάζει μια επαναχρησιμοποιούμενη «ασπίδα» προσώπου ενάντια στον κορωνοϊό
Foster + Partners

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners έχει δημιουργήσει μια «ασπίδα» προσώπου για να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας από τον κορωνοϊό, η οποία μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να απολυμανθεί προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.

Η Foster + Partners είναι το πιο πρόσφατο αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδίασε ένα αντικείμενο για την προσωπική προστασία κατά του φονικού ιού, με γραφεία όπως τα: BIG, KPF και Handel Architects να φτιάχνουν ήδη «ασπίδες» προσώπου.

«Το να προστατευτεί η πρώτη γραμμή των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας είναι υψίστης σημασίας και αιστανθήκαμε ότι αυτός είναι ένας προφανής τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε», δήλωσε στην ιστοσελίδα Dezeen ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners, Grant Brooker.

Η μάσκα είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα και να αποσυναρμολογηθεί, να απολυμανθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί μετά τη χρήση της.

«Θέλαμε να επικεντρωθούμε στην απλή διαδικασία καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης, καθώς ξέρουμε ότι τα υλικά είναι λιγοστά και σε υψηλή ζήτηση, επομένως η επαναχρησιμοποίηση ήταν απαραίτητη», εξήγησε ο Brooker.

Οι μάσκες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, με τη χρήση μιας μηχανής κοπής με λέιζερ, καθώς η Foster + Partners πιστεύει ότι αυτή είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία σε σχέση με τη χρήση της 3D εκτύπωσης των εξαρτημάτων.

 

«Είναι η προσέγγιση στην παραγωγή που ενθαρρύνουμε και άλλους να εξετάσουν- ξεκινήσαμε την 3D εκτύπωση αλλά στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε την παραγωγή πολύ πιο γρήγορα αν εστιάζαμε στις τεχνολογίες μηχανών κοπής», δήλωσε ο Brooker.

Η κάθε πλευρά της «ασπίδας» αποτελείται από τρία εξαρτήματα- ένα γείσο, μια κορδέλα και έναν ιμάντα- τα οποία μπορούν να είναι κομμένα με λέιζερ. Τα εν λόγω εξαρτήματα μπορούν να κοπούν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και να συναρμολογηθούν σε λιγότερο από ένα λεπτό. Χρησιμοποιώντας μόνο μια μηχανή κοπής, η Foster + Partners έκοψε και συναρμολόγησε 1.000 «ασπίδες» προσώπου μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Αυτές οι μάσκες έχουν μοιραστεί σε εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας στο Λονδίνο για να δοκιμαστούν και το γραφείο εξετάζει το πώς να εγκριθεί το σχέδιο για μαζική παραγωγή.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει διαθέσει το σχέδιο αλλά και τις προδιαγραφές υλικών για να μπορέσουν και όσοι άλλοι έχουν μηχάνημα κοπής με λέιζερ να ξεκινήσουν την παραγωγή.

Φωτογραφία: Foster + Partners

Πηγή: Dezeen