Οι φόβοι αυξάνονται, ο χρυσός ανεβαίνει

Οι φόβοι αυξάνονται, ο χρυσός ανεβαίνει

Δεν έπεσαν τα πάντα τη Δευτέρα - Ο χρυσός πηγαίνει καλά σε περιόδους όπου ο φόβος επικρατεί.

Ο χρυσός είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έπεσαν εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και την περαιτέρω ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του κίτρινου μετάλλου αυξήθηκε κατά 2% περίπου, στα 1.080 δολάρια την ουγγιά. Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού βρέθηκαν σε ράλι ανόδου επίσης.

Η Newmont είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 3%, σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500. Για την ακρίβεια, ήταν μια από τις μόλις 23 μετοχές που ανέβηκαν χθες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν κυρίως εταιρείες ενέργειας (χάρη στην αύξηση των τιμών πετρελαίου).

Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως λογική. Όταν όλα τα άλλα χτυπούν «κόκκινο», ο χρυσός βρίσκεται στο «πράσινο». Με άλλα λόγια, ο χρυσός πηγαίνει καλά σε περιόδους όπου ο φόβος επικρατεί. Για παράδειγμα, αυξήθηκε το 2008.

Και η αλήθεια είναι ότι τόσο η επιβράδυνση στην Κίνα όσο και μια πιθανή σύγκρουση Ιράν – Σαουδικής Αραβίας φαντάζουν αρκετά τρομακτικά.

«Η σημερινή αύξηση της τιμής του χρυσού οφείλεται κυρίως στον φόβο» δήλωσε ο Εντ Μόι, υπεύθυνος στρατηγικής στην Fortress Gold Group.