Οι φόβοι της Αντζελίνα Τζολί και η παρέμβαση Τσίπρα

Οι φόβοι της Αντζελίνα Τζολί και η παρέμβαση Τσίπρα
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. ΤΖΟΛΙ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ

Τι ζήτησε να έχει για φαγητό μαζί της, οι φόβοι της πριν μεταβεί στη Λέσβο και η παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Από τον Κυριάκο Δ. Μαντούβαλο

Η Angelina Jolie μέσα σε τριάντα ώρες επισκέφτηκε χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε Αθήνα και Λέσβο, συνομίλησε μαζί τους, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κέρδισε τους πάντες!

Με εκτεταμένα ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα παγκοσμίως κάλυψαν την επίσκεψη της Angelina Jolie στη χώρα μας. Η διάσημη ηθοποιός, που έχει γίνει γνωστή και για τις ανθρωπιστικές της δράσεις, βρέθηκε για τριάντα ώρες στην Ελλάδα και κατάφερε με την παρουσία της να φέρει το προσφυγικό πρόβλημα και την τιτάνια προσπάθεια των Ελλήνων στο επίκεντρο της προσοχής. «Βρίσκομαι εδώ για να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης» ανέφερε στη δήλωσή της. Μία ημέρα πριν, η διεθνής σταρ βρισκόταν στο Λίβανο, όπου εκφώνησε έναν πύρινο λόγο ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος, που διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την Τετάρτη, περίπου στη 1.00 μετά το μεσημέρι, η Angelina Jolie πέρασε την πύλη του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Κατευθύνθηκε εντός του κέντρου με το θωρακισμένο αυτοκίνητο που είχε επιστρατευτεί για τις μετακινήσεις της. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή της στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε1. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τέσσερις γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους και μια οικογένεια Αφγανών, ενώ επισκέφτηκε και τον παιδότοπο.

Η 40άχρονη ηθοποιός και Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είχε προμηθευτεί δύο σαλάτες και μερικά σάντουιτς –ενώ δεν έκρυψε την προτίμησή της στην Coca-Cola Zero (το μόνο που είχε ζητήσει να έχει μαζί της) και στο νερό–, για να τρώει μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς το πρόγραμμά της ήταν πολύ πιεσμένο.

Μόλις έγινε γνωστό ότι η χολιγουντιανή σταρ βρισκόταν στο Κέντρο, συνέβη το εξής εντυπωσιακό: Μια ομάδα 600 προσφύγων μετακινούνταν επί της ουσίας πίσω από την ηθοποιό. Η ίδια ήταν πολύ απλή και έσπευσε να χαιρετήσει πρώτα όλα τα ΑμεΑ, που είχαν συνοδεύσει οι οικογένειές τους στην είσοδο του Κέντρου. Στη συνέχεια, ενώ ξεναγούνταν εντός του χώρου και αφού είδε τι συνέβαινε, καθώς όλοι οι πρόσφυγες είχαν σηκώσει κινητά και tablets για να απαθανατίσουν τις στιγμές, είπε «Δεν είναι ανάγκη να συμβαίνει όλο αυτό, σας παρακαλώ να τα κατεβάσετε» και όντως οι περισσότεροι σεβάστηκαν την επιθυμία της.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον παιδότοπο που έχει δημιουργηθεί εντός του οικισμού και κάθισε κάτω, στο έδαφος, κάτι που έκαναν και όλοι όσοι ήταν μαζί της. Άκουσε ιστορίες ανθρώπων και οικογενειών και ρώτησε για τις συνθήκες διαμονής τους. Μια μητέρα που βρίσκεται στην Ελλάδα με τα τρία παιδιά της ανέφερε: «Είμαστε εδώ γιατί έχει πόλεμο στη Συρία. Η ζωή μας ήταν καλή εκεί. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Εδώ είμαστε ασφαλείς και αξιοπρεπείς, όμως η ζωή μας είναι πίσω», με την Jolie να την ακούει προσεκτικά και να της λέει με τη σειρά της «Να έχετε ελπίδα».

Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντυησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντυησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντυησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την επίσκεψη στον Ελαιώνα την Τετάρτη, το πρωί της Πέμπτης η Angelina Jolie βρέθηκε στη Λέσβο, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, στη Μόρια. Μίλησε με πρόσφυγες και ζήτησε πάρα πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο που τους συμπεριφέρονται στην Τουρκία. Διαβεβαίωσε όλους τους πρόσφυγες ότι στην Ελλάδα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, καθώς οι συνθήκες είναι καλές. Μιλώντας με οικογένειες, τις προέτρεψε να ακούνε τις αρχές που θέλουν να τους κατευθύνουν σε camp, για να έχουν τις βασικές διευκολύνσεις. Κατά τη συζήτησή της με οικογένειες ανέφερε: «Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για σας και είναι μόνη της. Η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα. Είχα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μου μετέφερε τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται».

Την ώρα που μιλούσε με μια οικογένεια Σύρων, παρενέβη η γιαγιά της οικογένειας, που της είπε ότι είχε χάσει τον άντρα της στον πόλεμο κι έφυγε ελπίζοντας σε καλύτερη τύχη για εκείνη και το παιδί της, που ήταν κι αυτός τραυματίας πολέμου. Η γηραιά Σύρια είπε στην Jolie πως «δεν φοβάμαι το τώρα. Φοβάμαι για το σκοτεινό μέλλον που βλέπω μπροστά μου». Τα λόγια αυτά συγκίνησαν πολύ, όχι μόνο τη σταρ, αλλά και όσους τη συνόδευαν, με τη διερμηνέα να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Έξω από το σπιτάκι της οικογένειας, βρισκόταν ένα αγοράκι από τη Συρία που κρατούσε ένα σακουλάκι με πατατάκια στο χέρι. Αμέσως μόλις την είδε, της πρόσφερε κι εκείνη λύγισε τα γόνατά της, πήρε δύο, έφαγε το ένα, ενώ το άλλο θέλησε να το δώσει στο μικρό. Εκείνος την προέτρεψε να φάει και το δεύτερο πατατάκι, με τη σταρ να ανταποκρίνεται άμεσα και με χαμόγελο στην προτροπή.

Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα ακόμη θέμα για το οποίο ενδιαφέρθηκε έντονα η ηθοποιός ήταν αυτό των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στο κέντρο, ρωτώντας να μάθει όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. «Δεν ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων» δήλωσε αναχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, μόλις έγινε γνωστό ότι η Angelina Jolie θα επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κινητοποιήθηκαν φωτογράφοι και συνεργεία από όλο τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών, όπως για παράδειγμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francoise Hollande, είχαν βρεθεί δεκατρείς φωτογράφοι, ενώ για αυτή με τη χολιγουντιανή σταρ υπήρχαν είκοσι πέντε, σχεδόν οι διπλάσιοι δηλαδή. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρωθυπουργό της χώρας που χαμογελώντας σχολίασε: «Τι έγινε, παιδιά, τέτοιο ενδιαφέρον ούτε για τον Hollande».

Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/

Η Angelina Jolie, με αέρα πραγματικής σταρ, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου πέντε λεπτά πριν τις 17.00. Την υποδέχτηκε στην είσοδο ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Angelina Jolie σηκώθηκαν όρθιοι και είχαν μια χαλαρή συζήτηση. Η διάσημη ηθοποιός είπε στον πρωθυπουργό ότι θέλει να μεταβεί στη Λέσβο, αλλά «δεν θέλω να επαναληφθούν οι εικόνες που υπήρξαν στον Ελαιώνα». Τότε ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνεργάτες του από το γραφείο Τύπου, Άγγελο Τσέκερη και Θάνο Παπάζογλου, και μίλησαν με τη συνεργάτιδα της Jolie,Chloe Dalton. Άμεσα επικοινώνησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Έτσι, μετά από συζητήσεις, το συντονισμό της επίσκεψης τηςJolie στη Λέσβο ανέλαβε η στρατηγός Ρούλα Τσιριγώτη.

Πηγή: peoplegreece.com