Η φρενήρης ανάπτυξη της Amazon μέχρι τη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ

Η φρενήρης ανάπτυξη της Amazon μέχρι τη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ
22 January 2020, Saxony, Lampertswalde: An Amazon sorting employee carries a package to a distribution centre. In the hall, parcels from the online mail order company's European logistics centres are unloaded, sorted and delivered to customers in the Saxon state capital. Photo: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/dpa Photo: AFP

του Alan Murray

Amazon. Η εταιρεία ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας Fortune 500 για το 2020 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Και αυτό βασίστηκε στην απόδοσή της πέρυσι, πριν από την επιδημία.

Έκτοτε, ενώ άλλοι απέλυσαν εκατομμύρια εργαζομένους ως απάντηση στην κρίση, η Amazon προσέλαβε 175.000 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσει την αύξηση του κύκλου εργασιών της.

Η άνοδος της Amazon στη λίστα Fortune 500 ήταν εκπληκτική. Μπήκε το 2002 στην 492η θέση και έχει δει την χρηματιστηριακή της αξία να αυξάνεται περισσότερο από 22.000% από τότε.

Με έσοδα 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να έχει λίγο πάνω από το ήμισυ του κύκλου εργασιών της αντίπαλης Walmart, η οποία κέρδισε ξανά την πρώτη θέση στη λίστα με έσοδα 524 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι δύο εταιρείες θα κυριαρχήσουν στα επόμενα χρόνια.

Η Amazon έχει τα προβλήματά της. Όλο και περισσότερες φωνές ζητούν να επανεξεταστούν οι πρακτικές της εταιρείας υπό το πρίσμα των αντιμονοπωλιακών νόμων. Ο έλεγχος των επιπέδων ασφαλείας των αποθηκών εντατικοποιείται επίσης.

Όπως ανέφερα την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους 500 διευθύνοντες συμβούλους που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης του Fortune επιλέγουν τον McMillon της Walmart έναντι του Bezos της Amazon ως άξιο του θαυμασμού τους.

Όμως, όταν ρωτήθηκαν πού θα επενδύσουν τα χρήματά τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιλέγουν συντριπτικά την Amazon – μαζί με όλους τους άλλους επενδυτές που έχουν οδηγήσει την χρηματιστηριακή της αξία στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερο από τρεις φορές την αξία των 357 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Walmart.