Η φρίκη του πολέμου: Συγκλονίζει η φωτογραφία από το Ιντλίμπ της Συρίας που κάνει τον γύρο του κόσμου

Συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη συριακή επαρχία.

Η φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: δύο κοριτσάκια που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου τους, το οποίο κατέρρευσε, έπειτα από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό στη βορειοδυτική Συρία, κρατούν από το χέρι τη μικρούλα αδελφή τους, η οποία κρέμεται στο κενό, από ύψος πολλών μέτρων.

Στη φωτογραφία, η Ριχάμ, 5 ετών, κρατάει την Τούκα, μόλις επτά μηνών, από το σκισμένο μπλουζάκι της, ενώ η Ντάλια, δίπλα της, φαίνεται πως έχει εγκλωβιστεί σε ένα κομμάτι τσιμέντο. Πιο ψηλά, ένας άνδρας ουρλιάζει, ανήμπορος μπροστά στο δράμα.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο κατέγραψε με τον φακό του ο Μπασάρ αλ Σέιχ, του τοπικού διαδικτυακού δικτύου SY24. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στην Αρίχα, μια πόλη στη επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται στο στόχαστρο φονικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ριχάμ πέθανε λίγο αφότου ο φωτογράφος τράβηξε τη φωτογραφία, ενώ η Τούκα και η Ντάλια νοσηλεύονται στην Ιντλίμπ.

«Η Τούκα τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνώθηκε για 24 ώρες, τώρα έχει μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κατάστασή της είναι σταθερή, Θεού θέλοντος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Ισμαήλ.

Η Ντάλια, επίσης, «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», αφού τη χειρούργησαν, καθώς είχε τραυματιστεί στο στήθος, σύμφωνα με τον γιατρό Μοχάμεντ, που εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Ο Ταουφίκ Κατάν ήταν μεταξύ των διασωστών των Μπλε Κρανών που επενέβησαν την Τετάρτη στην Αρίχα μετά την αεροπορική επιδρομή. Αφού ανέσυρε από τα ερείπια ένα άλλο θύμα, επέστρεψε σύντομα στον τόπο της τραγωδίας. Όμως, όπως αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο μεταξύ «τα δύο κοριτσάκια είχαν πέσει».

Η μητέρα της οικογένειας, που απαριθμούσε 6 αδελφές, σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό. Εκτός της Ριχάμ, άλλη μια κόρη της, η τριχρονη Ροουάν κατέληξε στα τραύματά της, στην κοιλιά και το στήθος. Άλλες δύο αδελφές τραυματίστηκαν, όμως τα κατάφεραν.

Με τη στήριξη της συμμάχου Ρωσίας, οι συριακές δυνάμεις βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά, από τα τέλη Απριλίου, την επαρχία Ιντλίμπ. Σε διάστημα τριών μηνών, στις επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους 740 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 180 παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή Φωτογραφίας: Μπασάρ αλ Σέιχ, SY24