Η Γαλλία «πατάει το κουμπί» των κυρώσεων κατά του Ερντογάν

Η Γαλλία «πατάει το κουμπί» των κυρώσεων κατά του Ερντογάν
(FILES) In this file photo taken on December 4, 2019 France's President Emmanuel Macron (R) gestures as Turkey's President Recep Tayyip Erdogan walks past him during a family photo as part of the NATO summit at the Grove hotel in Watford, northeast of London. - Turkish President Recep Tayyip Erdogan slammed on October 24, 2020 his French counterpart, Emmanuel Macron, over his policies toward Muslims, saying that he needed "mental checks." "What can one say about a head of state who treats millions of members from different faith groups this way: first of all, have mental checks," Erdogan said in a televised address. (Photo by CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να ζητήσει από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων ως απάντηση σ’ αυτό που αποκαλεί “αντιισλαμική” ατζέντα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα χθεσινά σχόλια του Ερντογάν αφορούσαν εικόνες του προφήτη Μωάμεθ που προβάλλονται στη Γαλλία και τις οποίες μερικοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημες. Ο Ερντογάν αμφισβήτησε επίσης την ψυχική υγεία του Μακρόν, με αποτέλεσμα το Παρίσι να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα.

“Θα πρέπει να σοκάρει τον καθέναν από εμάς το γεγονός ότι ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται σε αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία”, δήλωσε ο Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter και προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία και το Πακιστάν. Το πακιστανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πακιστανό πρεσβευτή από το Παρίσι.

“Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας”, πρόσθεσε ο Νταρμανέν.