Η Γαλλία περιόρισε τις αυξήσεις στην ενέργεια στο 15% – Χωρίς μέτρα θα είχαν φτάσει 120%

Η Γαλλία περιόρισε τις αυξήσεις στην ενέργεια στο 15% – Χωρίς μέτρα θα είχαν φτάσει 120%
Photo: pixabay.com
Η γαλλική κυβέρνηση ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που εφάρμοσε μέτρα για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ξεκινώντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021.

Στο 15% θα περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά από την αρχή του επόμενου έτους η Γαλλία, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος που επωμίζονται οι καταναλωτές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, γράφει το Bloomberg.

Η επιβολή ανώτατου ορίου θα κοστίσει στην κυβέρνηση 16 δισ. ευρώ το 2023, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Αντίθετα, οι τιμές θα είχαν αυξηθεί 120% χωρίς το όριο, είπε. Το κράτος θα συνεχίσει επίσης να χορηγεί επιδόματα έως 200 ευρώ σε 12 εκατομμύρια φτωχότερα νοικοκυριά, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η γαλλική κυβέρνηση ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που εφάρμοσε μέτρα για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ξεκινώντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Τα ανώτατα όρια στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου αποδείχτηκαν αποτελεσματικά ως προς τη μείωση του πληθωρισμού σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ωστόσο το κόστος για το κράτος εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία.