Η Γεννηματά διαγράφει τον Θεοχαρόπουλο για το «ναι» στις «Πρέσπες»

Η Γεννηματά διαγράφει τον Θεοχαρόπουλο για το «ναι» στις «Πρέσπες»

Άμεση ήταν η απόφαση διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, από το Κίνημα Αλλαγής - Προς έκτακτο συνέδριο το ΚΙΝΑΛ.

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επίσης με απόφαση της κ. Γεννηματά σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

Λίγο νωρίτερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα προκηρύχθηκε έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τη δική μου θέση υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση».

Γεννηματά: To ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει δυστυχώς καινούργιες και αυτό φαίνεται ήδη».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «χωρίς να έχει προηγηθεί εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, σήμερα η συμφωνία αυτή εργαλειοποιείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό είναι απολύτως καταστροφικό για τον τόπο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διχάσει ξανά τον ελληνικό λαό.

Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά» ανέφερε η κα Γεννηματά.

 

Σύγκρουση με αιχμές και καταγγελίες

Ο κ. Θεοχαρόπουλος  προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία, αφού ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι του προτάθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε:

«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Απάντηση του ΚΙΝΑΛ και διάψευση

Η τελευταία εξέλιξη, λοιπόν, είναι η απάντηση από πλευράς ΚΙΝΑΛ στις σοβαρές καταγγελίες. «Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ΄ άλλα κόμματα», σχολίασαν συγκεκριμένα κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής για όσα ισχυρίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη δεύτερη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών εισηγήθηκε ο Θεοχαρόπουλος