Η Γερμανία πιέζει τους G7 για στροφή στα ορυκτά καύσιμα

Η Γερμανία πιέζει τους G7 για στροφή στα ορυκτά καύσιμα
epa09979077 German Minister for Economic Affairs and Climate Protection Robert Habeck (R), US Special Presidential Envoy for Climate John Kerry (C) and German Secretary of State and Special Representative for International Climate Policy Jennifer Lee Morgan attend a press conference after signing a Memorandum of Understanding on the establishment of a German-American Climate and Energy Partnership, during the G7 Climate and Energy Ministerial meeting on the situation in Ukraine at the EUREF campus in Berlin, Germany, 27 May 2022. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια μετατόπιση των G-7 στο θέμα θα συνιστούσε ανατροπή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γερμανία πιέζει τα κράτη της G7 να αποχωρήσουν από μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Εξέλιξη που θα αποτελέσει σημαντική ανατροπή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα προσχέδιο κειμένου που είδε το Bloomberg θα έβλεπε την G-7 «να αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από το δημόσιο στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως μια προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση». Αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται «με τρόπο συνεπή με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται περιοριστικά αποτελέσματα».

Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και μπορεί να αλλάξει προτού οι ηγέτες των G-7 πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις που ξεκινά αύριο με οικοδεσπότη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το ΗΒ αντιτίθεται στην πρόταση, είπαν δύο από τις πηγές. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε ότι η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη γερμανική πρόταση. Οπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ευρώπη ψάχνει εναλλακτικές πηγές καυσίμου στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία αντέδρασε στις περικοπές που επέβαλε η Ρωσία επανεκκινώντας εργοστάσια άνθρακα και παρέχοντας χρηματοδότηση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Μια μετατόπιση των G-7 στο θέμα θα συνιστούσε ανατροπή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  Θα ήταν επίσης αντίθετη με τη συμβουλή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.