Η Γερμανία σταματά τους συνοριακούς ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα

Η Γερμανία σταματά τους συνοριακούς ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα
epa06225136 (FILE) -The tower (L) and the main building (R) pictured from the visitor's terrace of Berlin-Tegel Otto Lilienthal airport in Berlin, Germany, 30 August 2017 (reissued 24 September 2017). A majority of Berlin residents on 24 September 2017 voted in a non-binding referendum to keep Berlin Tegel Otto Lilienthal airport open, preliminary results show. Tegel airport is scheduled to be closed six months after the opening of still-under-construction Berlin Brandenburg International (BER) airport. EPA/ALEXANDER BECHER *** Local Caption *** 53734233

Όπως μεταδίδουν γαλλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις φτάνει στο τέλος της.

Την άρση των συστηματικών συνοριακών ελέγχων για τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα αποφάσισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών και γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ενημέρωσε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ταυτόχρονα γνωστοποίησε και την απόφαση για παράταση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, για επιπλέον έξι μήνες.

Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν εισαχθεί από την Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2015 και η τελευταία παράτασή τους εκπνέει στις 12 Μαΐου. Τον Νοέμβριο 2017, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε δώσει εντολή για την επέκταση των ελέγχων και στις πτήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες είσοδοι στη χώρα.

«Οι έλεγχοι που γίνονται έκτοτε δεν έδειξαν κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με κάποια “γκρίζα ζώνη” σε σχέση με παράνομες εισόδους με πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία. Για αυτό προβαίνουμε σε άρση των συστηματικών ελέγχων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι θα επανεισαχθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια, σε συνεννόηση με την Ελλάδα.

Την απόφαση χαιρέτησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την απόφαση των γερμανικών αρχών να σταματήσουν τους συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια των επιβατών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα, χαιρέτησε με δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θέλω να συγχαρώ τις Γερμανικές και Ελληνικές αστυνομικές αρχές, καθώς αυτό επετεύχθη χάρη στη στενή μεταξύ τους συνεργασία» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος που συμπληρώνει ότι: «Θα έχω την ευκαιρία αύριο να συζητήσω τα επόμενα βήματα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Seehofer στο Βερολίνο».