Η Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το lockdown της Αυστρίας για τους μη εμβολιασμένους

Η Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το lockdown της Αυστρίας για τους μη εμβολιασμένους
A health worker wearing PPE (Personal protective equipment) takes a quick test for the coronavirus (Covid-19) on a woman at a test centre in Herrsching, southern Germany, on July 5, 2021, amid the pandemic. (Photo by Christof STACHE / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Christiaan Hetzner

Η Γερμανία δέχεται πίεση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας και να περιορίσει τη μετακίνηση των μη εμβολιασμένων ατόμων για να επιβραδύνει τα ποσοστά μολύνσεων, καθώς ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας COVID-19 απειλεί να κατακλύσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η επιδημία έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών στη Γερμανία τη Δευτέρα με ποσοστό θετικότητας που για πρώτη φορά ξεπέρασε το όριο των 300 κρουσμάτων ανά 100.000 σε διάστημα επτά ημερών – τρεις φορές περισσότερο από την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου.

Με τα νοσοκομεία να γεμίζουν, περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά όπως η Βαυαρία μεταφέρουν ασθενείς με COVID στο Νότιο Τιρόλο, έναν γερμανόφωνο θύλακα στη βόρεια Ιταλία, όπου τα κρούσματα τείνουν να είναι πολύ χαμηλότερα, χάρη στις πιο αυστηρές πολιτικές της χώρας για τον κορονοϊό.

«Υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος αυτή τη στιγμή οι μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίσουν κυρίως με μη εμβολιασμένους ασθενείς και, καθώς τα νοσοκομεία πλησιάζουν το όριο της χωρητικότητάς τους, τα σχολεία να κλείσουν ξανά. Αυτό θα έχει εξαιρετικά υψηλό μακροπρόθεσμο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», προειδοποίησε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo με έδρα το Μόναχο, τη Δευτέρα.

Η ιδέα των περιορισμών που στοχεύουν ειδικά τους μη εμβολιασμένους αντιμετωπίζεται θετικά τις τελευταίες ημέρες από τα κόμματα που διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το σχηματισμό της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού – τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η τριάδα δέχθηκε πυρά από τους πρόσφατα καταψηφισμένους συντηρητικούς, αφού υποστήριξε να λήξει η ισχύς της κατάστασης «εθνικής επιδημίας» στις 25 Νοεμβρίου και να αντικατασταθεί ο ισχύων νόμος για τον κορονοϊό με έναν λιγότερο αυστηρό που καταργεί τη νομική βάση για την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνοδεύεται από ημερομηνία λήξης στις 19 Μαρτίου 2022.

Το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να παραταθεί το καθεστώς εθνικής επιδημίας και ζήτησε επίσης χαλάρωση της γερμανικής νομοθεσίας περί απορρήτου ώστε να επιτραπεί στους εργοδότες να ρωτούν τους εργαζόμενους για το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Πηγή: Fortune.com