Η Γερμανία θα μειώσει στο ελάχιστο το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ

Η Γερμανία θα μειώσει στο ελάχιστο το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Η ομάδα συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης αποφάσισε επίσης να επισπεύσει τη ναύλωση πτήσεων τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Αυγούστου", δήλωσε ο Χάικο Μάας.

Η Γερμανία θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο “απολύτως ελάχιστο” υπό το φως της επίθεσης των Ταλιμπάν που ήδη βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

“Θα μειώσουμε τις επόμενες ημέρες το προσωπικό μας στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ στο απολύτως απαραίτητο“, τόνισε ο Χάικο Μάας σε σύντομη δήλωση μετά και τις παρόμοιες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων.

“Η πρεσβεία θα συνεχίσει να εργάζεται”, διευκρίνισε ωστόσο.

“Η ομάδα συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης αποφάσισε επίσης να επισπεύσει τη ναύλωση πτήσεων τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Αυγούστου”, δήλωσε ο Μάας στους δημοσιογράφους από την πόλη Ντεντσλίνγκεν της νότιας Γερμανίας.

Ο υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις το προσωπικό της πρεσβείας που επαναπατρίζεται και Αφγανοί που πολέμησαν μαζί με τον γερμανικό στρατό ή διερμηνείς που φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους. Οι Αφγανοί που δεν έχουν βίζα θα πάρουν τα χαρτιά τους στη Γερμανία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ομάδας υποστήριξης στην αφγανική πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην αποχώρηση του προσωπικού αυτού.

“Καλώ εκ νέου όλους τους (άλλους) Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν να φύγουν τώρα από τη χώρα”, δήλωσε.