Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ζητά από το Πεκίνο να μεσολαβήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ζητά από το Πεκίνο να μεσολαβήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία
epa10556914 German Foreign Minister Annalena Baerbock speaks at a joint press conference with Jordanian Foreign Minister Ayman Safadi (not in the picture) at the Foreign Ministry in Berlin, Germany, 03 April 2023. German Foreign Minister Baerbock and Jordanian Foreign Minister Safadi met for bilateral talks. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Αναλένα Μπέρμποκ άφησε αιχμές κατά της Κίνας.

H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να ζητήσει “από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο” στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι “καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα“.

“Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερρωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο“, σημείωσε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του “καταστροφικού σεναρίου” που θα συνιστούσε για “ολόκληρο τον κόσμο” μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

“Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο”, σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά“, πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

“Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους”, τόνισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης “τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα“.

“Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Τσιν: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη

Η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο και οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα.

Ένα τεχνητό φρένο στην συνήθη οικονομική και εμπορική συνεργασία θα ήταν αντιπαραγωγικό, πρόσθεσε.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Τσιν σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και ελπίζει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.

“Ένα σημείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι ο ρόλος της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας, η πρότασή μας, συνοψίζεται σε ένα σημείο, δηλαδή να πείσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες, και δεν θα κάνουμε τίποτα για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά“, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος επίσης στην κατάσταση με την Ταϊβάν, ο Τσιν σημείωσε ότι αν οι χώρες θέλουν να σεβαστούν την αρχή της Μιας Κίνας, τότε η σωστή κίνηση είναι να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο χαρακτηρίζει κινεζική επαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: