Η γερμανική TeamViewer έκανε πράξη τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO του 2019

Η γερμανική TeamViewer έκανε πράξη τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO του 2019
epa07867786 Chief Executive Officer of software company TeamViewer AG Oliver Steil (L) Chief Financial Officer of TeamViewer Stefan Gaiser (R) and Joerg Rockenhaeuser (C) of Permira attend TeamViewer's initial public offering (IPO) at the Frankfurt Stock Exchange in Frankfurt am Main, Germany, 25 September, 2019. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τεχνολογική εταιρεία εξέπληξε με την επιλογή της να μπει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού, TeamViwer, εισήλθε την Τετάρτη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για τη φετινή χρονιά.

Η αξία της μετοχής της άνοιξε στα 26,25 ευρώ, όμως γρήγορα έπεσε στα 25,32 ευρώ (πτώση 2%) κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές, παρότι ήδη η ζήτηση πριν τη διαπραγμάτευσή της είχε καλύψει εκ των προτέρων την προσφορά.

Η IPO της TeamViewer ήρθε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για την επενδυτική εταιρεία Permira, η οποία είχε εξαγοράσει τη γερμανική τεχνολογική εταιρεία το 2014 για 870 εκατ. ευρώ. Η πώληση μεριδίου της τάξης του 42% της απέφερε περί τα 2,21 δισ. ευρώ!

Η κεφαλαιοποίηση της TeamViewer υπολογίζεται στα 5,25 δισ. ευρώ και η παρουσία της στο γερμανικό χρηματιστήριο που κυριαρχούν οι βιομηχανικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αποτέλεσε έκπληξη για όλους.

«Η TeamViewer εξελίχθηκε από μια μικρή εταιρεία IT σε έναν πραγματικό παγκόσμιο παίκτη», δήλωσε ο CEO της επιχείρησης, Oliver Steil, ο οποίος τοποθετήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Permira στο τιμόνι της TeamViewer.

Όπως, πάντως, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεώρησαν υψηλό το ποσό της αρχικής δημόσιας εγγραφής, και παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά τις μελλοντικές προθέσεις της Permira, η οποία κατέχει συνολικά το 58% της γερμανικής τεχνολογικής εταιρείας.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πως λειτουργεί

Η TeamViewer προσφέρει ένα εργαλείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους τεχνικούς υπολογιστών να χειρίζονται απομακρυσμένα άλλα συστήματα. Επίσης προσφέρει εφαρμογές οι οποίες συναντώνται σε συσκευές του οικοσυστήματος IoT (Internet of Things).

Το εργαλείο της TeamViewer έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε 2 δισ. συσκευές, με την εταιρεία να τρέχει παράλληλα μια δωρεάν έκδοση κυρίως για μεμονωμένους χρήστες, και μια συνδρομητική έκδοση που αφορά επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνει η ίδια η εταιρεία, το σύνολο της αγοράς στην οποία απευθύνεται φτάνει τα 10 δισ. ευρώ και αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2023.

Η ταμειακές εκροές της TeamViewer αυξήθηκαν πέρσι κατά 25%, φτάνοντας τα 230 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός επιθετικού σχεδίου ανάπτυξης το οποίο έφτασε το 37% στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Μάλιστα το ποσοστό ταμειακών κερδών ενισχύθηκε κατά 53%, ενώ η εταιρεία πέτυχε καθαρή κερδοφορία στο πρώτο μισό του έτους.

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley διοργάνωσαν την IPO με τη βοήθεια της Bank of America, της Barclays και της RBC Capital Markets, ενώ η Lilja & Co ενήργησε ως σύμβουλος.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ