Η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων
epa05275886 Rakel Dink, widow of killed Armenian journalist Hrant Dink, holds a picture of killed Armenian people during a protest at the tunnel square to mark the 101st anniversary of the mass killing of Armenians in the Ottoman Empire in 1915, Istanbul, 24 April 2016. The total death toll is estimated to between 800,000 and 1.5 millions. EPA/CEM TURKEL

Ως τρόπο για να καλυφθεί η δική της σκοτεινή Ιστορία χαρακτήρισε την απόφαση ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι σφαγές Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

“Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του “σουλτάνου” Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος Επιτροπή.

Το ΥΠΕΞ της Αρμενίας χαιρετίζει την αναγνώριση

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ψήφισμα που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο.

“Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”, εκτίμησε.
Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί “οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία” υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, “η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης” στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Αντδράσεις από την Τουρκία και ανάληση του πρέσβη

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στο γεγονός καθώς κλήθηκε άμεσα ο επιτετραμμένος της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις μετά την ψηφοφορία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης οτι οι “ανεύθυνες και αβάσιμες” αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν “γενοκτονία” τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

“Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις”, έγραψε στο Twitter.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις “γενοκτονία”, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Σε άλλο μήκος κύματος η Μέρκελ

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

“Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.