Οι γιατροί της γειτονιάς “ρίχνονται” στη μάχη κατά της πανδημίας

Οι γιατροί της γειτονιάς “ρίχνονται” στη μάχη κατά της πανδημίας
Υγειονομικό προσωπικό περιμένει να εξετάσει πολίτες με rapid test για τον covid 19 στην Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) στην πλατεία Συντάγματος, Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την COVID-19, που συγκρότησαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, από σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δεκάδες γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά που είναι ενήμεροι για την αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης, με βάση τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ, του ΙΣΠ και του ΕΟΔΥ.

Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στους γιατρούς του Δικτύου μέσω της ιστοσελίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (isathens.gr) όπου αναγράφονται τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο, στις διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί.

Παράλληλα, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στη ηλεκτρονική πλατφόρμα (isacovid.gr), στην οποία παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης, καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την COVID-19 περισσότεροι από 135 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΙΣΠ, Ν. Πλατανησιώτη και του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή Γ. Παναγιωτακόπουλου, κατά την οποία η επιστημονική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Σαρόγλου, ενημέρωσε τους ιατρούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο σχετικά με τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις επιστημονικές εξελίξεις για την Covid-19 λοίμωξη. Όπως επισημάνθηκε, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για να διατυπώνουν ερωτήματα και να λύνουν τις απορίες τους.

«Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα», δήλωσε ο κ. Πατούλης, Όπως ανέφερε, στόχος είναι, σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. «Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ