Η γυναίκα που απέκτησε MBA πληρώνοντας ελάχιστα δίδακτρα

Η γυναίκα που απέκτησε MBA πληρώνοντας ελάχιστα δίδακτρα

Η 32χρονη  Laurie Pickard αποδεικνύει πώς μπορείς να αποκτήσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο με λιγότερα από 1.000 δολάρια.

Για κάποιους ένα MBA είναι στόχος ζωής, για ακόμα περισσότερους όμως είναι ένα άπιαστο όνειρο καθώς τα δίδακτρα του κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κατά μέσο όρο ένα Ελληνικά MBA στην Ελλάδα αξίζει 15.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό μπορεί να ξεπεράσει και τις 50.000.

Και κατά πόσο είναι τελικά απαραίτητο ένα πτυχίο; Από τη μια, μια μεγάλη μερίδα ατόμων πιστεύει πως τα μεταπτυχιακά δεν έχουν πλέον σημασία στον επιχειρηματικό κόσμο – αφού η εμπειρία είναι αυτή που παίζει σημασία, από την άλλη υπάρχει και η πλευρά που υποστηρίζει πως χωρίς ένα θεωρητικό υπόβαθρο δεν μπορεί να καταφέρει κάποιος επιχειρηματίας.

Πώς θα αντιδρούσατε, λοιπόν, αν μαθαίνατε πως κάποιος μπορεί να αποκτήσει ένα MBA δωρεάν;

H 32χρονη Laurie Pickard δημιούργησε ένα πρόγραμμα MBA, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από δωρεάν ή χαμηλού κόστους online μαθήματα. Μοναδική προϋπόθεση; Η πρόσβαση στο Internet.

Η ίδια κατέγραψε την εμπειρία της μέσα από τα μαθήματα στο προσωπικό της blog με τίτλο «The No-Pay MBA» το οποίο έγινε ξαφνικά ένας απαραίτητος οδηγός για όσους ήθελαν να σπουδάσουν.

Η Pickard ξεκίνησε το «ταξίδι» προς τη γνώση τον Αύγουστο του 2013 και είχε ως στόχο να παρακολουθήσει 16 μαθήματα σε διάστημα δύο ή τριών ετών. Σήμερα, λίγο μετά τη μέση της «διαδρομής» έχει ολοκληρώσει 20 μαθήματα.

Η 32χρονη έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Harvard, στο Wharton, στο Yale και άλλα κορυφαία Πανεπιστήμια, χωρίς να χρειαστεί να αφήσει τη δουλειά της ως Υπεύθυνη αγροτικής ανάπτυξης επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας στην USAID.

Η «μυστική συνταγή» ήταν η σωστή οργάνωση. Η Pickard οργάνωσε το πρόγραμμα σπουδών της ανά αντικείμενο σπουδών, δηλαδή: διοίκηση, business ethics, ηγεσία, χρηματοδότηση, λογιστική κλπ.

Πλέον έχει ολοκληρώσει περισσότερα από τα απαιτούμενα μαθήματα του MBA και μπορεί να αποφοιτήσει ανά πάσα στιγμή.

«Η διαδικασία αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Όταν ξεκίνησα οι προσδοκίες μου ήταν πολύ χαμηλότερες. Σκεφτόμουν πως ίσως να υπάρξει κάποια κάλυψη από τον Τύπο, ώστε ο κόσμος να πάρει αυτό το έργο στα σοβαρά και να πείσω τον εργοδότη μου πως κατέχω ένα ισάξιο πτυχίο. Και συνέβη μέσα στους πρώτους μήνες», δήλωσε.