Οι γυναίκες στον χώρο εργασίας: Σε ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης;

Οι γυναίκες στον χώρο εργασίας: Σε ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης;
Photo: pixabay.com
Οι χώρες που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο και αυτές που έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους. Ποια η θέση της Ελλάδας.

Για να σηματοδοτήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Economist ανανέωσε την έρευνα πάνω στο φαινόμενο της γυάλινης οροφής, που κατατάσσει 29 χώρες βάσει δέκα δεικτών ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας: ακαδημαϊκή επιτυχία, συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, μισθό, κόστος της κηδεμονίας, δικαιώματα μητρότητας και πατρότητας, αιτήσεις σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, και αντιπροσώπευση σε υψηλά ιστάμενες θέσεις (θέσεις στη διοίκηση, σε διοικητικά συμβούλια και στη Βουλή).

The Economist

 

Φέτος, η Ισλανδία κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή της κατάταξης, ξεπερνώντας τόσο τη Νορβηγία όσο και τη Σουηδία. Μάλιστα, η Ισλανδία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένη στις προσπάθειές της να επιτύχει την απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς περισσότερες από τις μισές γυναίκες κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και σχεδόν οι μισές γυναίκες κατέχουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών της χώρας, χάρη σε ένα υποχρεωτικό πλαφόν της τάξεως του 40% που θεσπίστηκε το 2013. Οι γυναίκες επίσης αντιπροσωπεύουν το 50% Ισλανδών που περνούν τις εξετάσεις GMAT, προκειμένου να εισαχθούν σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων. Με τόσες πολλές γυναίκες που στοχεύουν σε μια καριέρα στις επιχειρήσεις, δεν προκαλεί εντύπωση που κατέχουν το 41,5% των διοικητικών θέσεων της χώρας.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Νότια Κορέα, και σε μικρή απόκλιση η Ιαπωνία. Αυτή είναι η δέκατη συνεχής χρονιά που η Νότια Κορέα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης. Μόλις το 59% των γυναικών εργάζονται, κάτω από τον μέσο όρο του 65% του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μιας ομάδας κυρίως πλούσιων χωρών. Οι γυναίκες που εργάζονται, έχουν ετήσιες απολαβές, κατά μέσο όρο, 35% λιγότερο από τους άνδρες, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη μισθολογική διαφορά στην ομάδα. Το να ανέβει στην ιεραρχία είναι, επίσης, δύσκολο: οι γυναίκες διατηρούν μόλις μια στις επτά διοικητικές θέσεις και μια στις 30 θέσεις σε διοικητικά συμβούλια. Σε τι οφείλεται αυτή η κατάσταση;

Το γεγονός ότι η βουλή της χώρας κυριαρχείται από άνδρες, με τις γυναίκες να αποτελούν μόλις το 17%, ίσως παίζει έναν ρόλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες νομοθέτες είναι πιο πιθανό να περάσουν νομοθεσίες που ευνοούν τις γυναίκες στον χώρο εργασίας. Πολλές χώρες με υψηλό ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση έχουν για παράδειγμα γενναιόδωρες πολιτικές για την φροντίδα των παιδιών. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, που έχει μια ισχυρή γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση, δίνεται στους γονείς συνολικά 32 εβδομάδες γονικής άδειας από την επόμενη χρονιά.

Από την άλλη, χώρες όπως η Βρετανία, όπου οι γυναίκες αποτελούν μόλις το ένα τρίτο των εκλεγμένων βουλευτών, η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μόλις 12 εβδομάδες, λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου των χωρών που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών μπορεί να είναι το «Είμαι η Γενιά της Ισότητας», αλλά όπως φαίνεται από την έρευνα, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια προόδου.

Πηγή: Economist