Η «γυναικεία» πλευρά της Θεσσαλονίκης

Η Women Act, με αφορμή την 84η ΔΕΘ, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικούν κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Με κεντρικό μήνυμα «Μην αφήσεις κανέναν να πει τη δική σου ιστορία», η Women Act στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας και να εμπλακούν ενεργά στο δημόσιο χώρο, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τις δράσεις της, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατό γυναίκες, εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών χώρων της συμπρωτεύουσας.

Η Women Act ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου πυρήνα δράσεων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Την παρουσίαση του φορέα ανέλαβαν οι Μαίη Ζαννή, co-founder της Women Act και Έλενα Τσαγκαράκη υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η  Μαρέβα Γκραμπόφσκι η οποία αναφερόμενη στην ομιλία της στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, δήλωσε: «Είσαι μάνα, είσαι σύζυγος, δουλεύεις, και αν θέλεις να δουλέψεις και να πετύχεις, θέλει πάρα πολύ κόπο. Θέλει επιμονή, θέλει υπομονή, θέλει να πιστεύεις στον εαυτό σου, κυρίως όμως να τολμάς να ξεχωρίσεις».

[από αριστερά προς τα δεξιά] Έλενα Τσαγκαράκη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Women Act), Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου (Ambassador Women Act), Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Μαίη Ζαννή (co-founder Women Act), Δρ. Αθηνά Γιαννοπούλου (συντονίστρια Women Act Θεσσαλονίκης)
Τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν και στηρίζουν τη δράση της Women Act ανέπτυξαν οι Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη και ambassador του φορέα καθώς και η Δρ. Αθηνά Γιαννοπούλου Πρόεδρος της AELIA, και συντονίστρια της Women Act στη Θεσσαλονίκη.

Η ανταπόκριση όσων συμμετείχαν ήταν ιδιαίτερα θερμή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ανάμεσα στις παρευρισκόμενες  και οι Τζένη Μπαλατσινού, Ξένη Μπαλωτή, Καλυψώ Γούλα, Ζωή Ράπτη, Ελένη Δουνδουλάκη, καθώς και η γενική Γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα.

Μοναδικός εκπρόσωπος του ανδρικού φύλου στην εκδήλωση ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος στηρίζει την οργάνωση από τα πρώτα της βήματα.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Τζέφρι Πάϊατ

Η Women Act είναι μια μη κυβερνητική και, κυρίως, μη κομματική οργάνωση που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες. Σκοπός της οργάνωσης είναι η ενδυνάμωση των γυναικών έτσι ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητές τους. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει γυναίκες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η δράση της Women Act είναι να υπογραμμίσει την ύπαρξη έμφυλων ανισοτήτων, να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλει στην προώθηση καλών πρακτικών για την καταπολέμησή τους. Παράλληλα, προσδοκεί να βοηθήσει δραστήριες γυναίκες να (α) αποκτήσουν ικανότητες και να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική και επαγγελματική  εξέλιξη, (β) να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο χώρο, (γ) να επιδιώξουν θέσεις ηγεσίας και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, ευελπιστεί να δημιουργήσει μια ενεργή ομάδα εθελοντών, που θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές»  του μηνύματος της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.

Η πρωτοβουλία της Women Act βρίσκει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη, με παραρτήματά της να δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. H πρόσφατη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με την τιμητική παρουσία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, co-founder της εταιρείας Zeus+Dione και συζύγου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δυναμικών πρωτοβουλιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Women Act και τις μελλοντικές τις δράσεις:

https://www.facebook.com/WomenActGreece/
https://www.instagram.com/womenactgreece/