Η Γκεοργκίεβα αναλαμβάνει σήμερα και επισήμως τα ηνία του ΔΝΤ

Η Γκεοργκίεβα αναλαμβάνει σήμερα και επισήμως τα ηνία του ΔΝΤ
epa07512443 Kristalina Georgieva Chief Executive Officer of the World Bank speaks during the first Regional Summit of the Women Entrepreneurs Financing Initiative (We-Fi) in West Africa, at the Sofitel Abidjan Hotel Ivoire in Abidjan, Ivory Coast, 17 April 2019. We-Fi is the first major fund that combines reforms and public and private investment, unlocking billions of dollars for the benefit of women-owned or owned businesses throughout the developing world. Its strategic goal is to allocate 50 per cent of its resources to activities in the poorest countries (IDA) and fragile or conflict-affected countries (FCS). Hosted by the World Bank Group, the We-Fi Initiative has been operational since October 2017. EPA/LEGNAN KOULA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δύσκολο το έργο της Γκεοργκίεβα καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων με κυριότερες τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει απότομα ταχύτητα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα, Τετάρτη, ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, θα είναι η νέα γενική διευθύντριά του. Η Γκεοργκίεβα θα γίνει έτσι η πρώτη επικεφαλής του οργανισμού από αναδυόμενη οικονομία αν και εκπροσωπεί ουσιαστικά την Ε.Ε.

Κεντροδεξιά πολιτικός, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Βουλγαρία, η Γκεοργκίεβα έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναρριχήθηκε έως και τα υψηλότερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά τη θητεία της στην Τράπεζα έδωσε έμφαση στα θέματα της ισότητας των δύο φύλων και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων με κυριότερες τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Η απόσυρση των ΗΠΑ που έχουν την ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, από μεγάλες πολυμερείς συμφωνίες είναι επίσης κάτι που φέρνει νέα δεδομένα και ορθώνει εμπόδια. Δεν λείπουν δε οι επιμέρους κρίσεις σε οικονομίες, όπως αυτή της Αργεντινής, που έχει λάβει δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων, αλλά δεν βλέπει φως στον ορίζοντα.

Αν και αρχικά τόσο η Βρετανία όσο και αναδυόμενες οικονομίες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν δικούς τους υποψηφίους, η Γκεοργκίεβα, που έλαβε το χρίσμα των 27 της Ε.Ε., ήταν τελικά η μόνη υποψήφια για τη θέση και επομένως η σημερινή ψηφοφορία είναι εν πολλοίς τυπική. Η επιλογή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση και φανέρωσε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις στους κόλπους της Ένωσης. Ωστόσο κέρδισε τελικά και τη στήριξη των ΗΠΑ και έτσι το αξίωμα έμεινε στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στη βάση ενός άτυπου διακανονισμού, που θέλει τους Αμερικανούς να ορίζουν με τη σειρά τους τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.