Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δώρισε βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικές ομάδες

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δώρισε βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικές ομάδες
epa08318939 (FILE) Swedish climate activist Greta Thunberg speaks to the media at the European council building before meeting with EU environment ministers in Brussels, Belgium, 05 March 2020 (reissued on 24 March 2020). Greta Thunberg on 24 March shared via her Instagram that she might have had covid-19 as she has experienced mild symptoms of the disease, adding she has been in self-isolation since she came back from her trip around Central Europe. Thunberg didn't test for covid-19, because in Sweden only people who need urgent medical treatment can test for it. The young activist also encouraged people all over the world to follow the advice of their local experts and authorities and stay at home to slow the wide spread of the virus. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πρώτα 100.000 ευρώ από τα χρηματικά έπαθλα θα μεταβούν στην εκστρατεία «SOS Amazonia» με επικεφαλής την «Fridays For Future Brazil», για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τιμήθηκε με ένα βραβείο πορτογαλικών δικαιωμάτων και αμέσως υποσχέθηκε να το κατανείμει σε ομάδες που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναστολή της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μιλώντας σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα δήλωσε: «Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα να φανταστώ, αλλά όλα τα χρηματικά έπαθλα θα δοθούν μέσω του ιδρύματος μου, σε διάφορους οργανισμούς και έργα, που εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, που πλήττονται από την κλιματική και την οικολογική κρίση».

Της απονεμήθηκε το βραβείο «Gulbenkian» για την ανθρωπιά για τον τρόπο που «κατάφερε να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές, για την αιτία της κλιματικής αλλαγής και τον επίμονο αγώνα της, για να αλλάξει ένα status quo που επιμένει», δήλωσε ο Jorge Sampaio, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Τα πρώτα 100.000 ευρώ από τα χρηματικά έπαθλα θα μεταβούν στην εκστρατεία «SOS Amazonia» με επικεφαλής την «Fridays For Future Brazil», για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.

Άλλα 100.000 ευρώ θα πάνε στο Ίδρυμα Stop Ecocide «για να υποστηρίξουν το έργο τους να αποδείξουν ότι η οικολογική καταστροφή είνα διεθνές έγκλημα», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Twitter.

Το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ είναι το μεγαλύτερο βραβείο που κέρδισε η 17χρονη ακτιβίστρια, η οποία έχει επίσης τιμηθεί με το κορυφαίο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σουηδικό Βραβείο Δικαιωμάτων Ζωής, που συχνά απονέμεται ως εναλλακτικό Νόμπελ. Η ίδια είπε ότι ένιωσε εξαιρετική τιμή.

Η Τούνμπεργκ και άλλοι τρεις νέοι ακτιβιστές για το κλίμα, άσκησαν την περασμένη εβδομάδα έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ, να «αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον», σε μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 150 επιστήμονες και μια σειρά από διασημότητες.