Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δώρισε βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικές ομάδες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα 100.000 ευρώ από τα χρηματικά έπαθλα θα μεταβούν στην εκστρατεία «SOS Amazonia» με επικεφαλής την «Fridays For Future Brazil», για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τιμήθηκε με ένα βραβείο πορτογαλικών δικαιωμάτων και αμέσως υποσχέθηκε να το κατανείμει σε ομάδες που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναστολή της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μιλώντας σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα δήλωσε: «Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα να φανταστώ, αλλά όλα τα χρηματικά έπαθλα θα δοθούν μέσω του ιδρύματος μου, σε διάφορους οργανισμούς και έργα, που εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, που πλήττονται από την κλιματική και την οικολογική κρίση».

Της απονεμήθηκε το βραβείο «Gulbenkian» για την ανθρωπιά για τον τρόπο που «κατάφερε να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές, για την αιτία της κλιματικής αλλαγής και τον επίμονο αγώνα της, για να αλλάξει ένα status quo που επιμένει», δήλωσε ο Jorge Sampaio, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Τα πρώτα 100.000 ευρώ από τα χρηματικά έπαθλα θα μεταβούν στην εκστρατεία «SOS Amazonia» με επικεφαλής την «Fridays For Future Brazil», για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.

Άλλα 100.000 ευρώ θα πάνε στο Ίδρυμα Stop Ecocide «για να υποστηρίξουν το έργο τους να αποδείξουν ότι η οικολογική καταστροφή είνα διεθνές έγκλημα», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Twitter.

Το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ είναι το μεγαλύτερο βραβείο που κέρδισε η 17χρονη ακτιβίστρια, η οποία έχει επίσης τιμηθεί με το κορυφαίο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σουηδικό Βραβείο Δικαιωμάτων Ζωής, που συχνά απονέμεται ως εναλλακτικό Νόμπελ. Η ίδια είπε ότι ένιωσε εξαιρετική τιμή.

Η Τούνμπεργκ και άλλοι τρεις νέοι ακτιβιστές για το κλίμα, άσκησαν την περασμένη εβδομάδα έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ, να «αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον», σε μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 150 επιστήμονες και μια σειρά από διασημότητες.