Η γλυκόπικρη γεύση που άφησε το 2016 για τις γυναίκες στην πολιτική

Η γλυκόπικρη γεύση που άφησε το 2016 για τις γυναίκες στην πολιτική
Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a campaign stop Friday, Jan. 22, 2016, in Rochester, N.H. (AP Photo/Matt Rourke)

Η μικρή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινοβούλια όλου του κόσμου και οι απώλειες που σημάδεψαν τη χρονιά.

της Κλερ Ζίλμαν

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από γεγονότα με αρνητικό συμβολισμό ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Η Ντίλμα Ρούσεφ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας, αποπέμφθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου δωροδοκίας και τώρα η Παρκ Γκουν-Χίε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, είναι η ίδια αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για υπόθεση δωροδοκίας.

Και βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευκαιρία που έχασαν να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία τους, ενώ την ίδια στιγμή οι γυναίκες δεν αύξησαν ποσοτικά την παρουσία τους στο Κογκρέσο.

Τέλος, οι εκλογές στην Αυστραλία οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των γυναικών βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, δεν υπάρχει λόγος να νοιώθουμε απογοητευμένοι και απογοητευμένες. Η Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση δημοσιοποίησε μια νέα έκθεση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η οποία δείχνει ότι υπάρχουν και καλές ειδήσεις.

Παγκοσμίως, το μέσο ποσοστό παρουσίας των γυναικών στα κοινοβούλια αυξήθηκε από 22,6% στα τέλη του 2015 σε 23,3% στα τέλη του προηγούμενου έτους. Το νούμερο αυτό συνιστά αύξηση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο πριν από μια δεκαετία.

Παράλληλα, πληθαίνουν τα μεμονωμένα success stories χωρών όπου προωθείται η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

Η μικρή νησιωτική χώρα του Παλάου είδε τον αριθμό των γυναικών βουλευτών της να φτάνει σε ιστορικό υψηλό τριακονταετίας. Στην Ιρλανδία, το ποσοστό γυναικών βουλευτών εκτοξεύθηκε από το 15,1% στο 22,2%, αφότου όλα τα πολιτικά κόμματα κατέβασαν λίστες υποψηφίων με 31% – 35% παρουσία γυναικών σε αυτές. Τέλος, στο Μαρόκο το 20,5% των βουλευτικών εδρών ανήκε σε γυναίκες πέρυσι – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2007.

Οι ποσοστώσεις στην παρουσία γυναικών στις εκλογικές αναμετρήσεις είναι υπεύθυνες για κάποιες από τις επιτυχίες αυτές, αλλά όπως επισημαίνει η Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση συχνά τα ποσοστά δεν ξεπερνούν τα κατώτατα ποσοστά που ορίζονται υποχρεωτικά εκ των προτέρων.

Πάντως, τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Ο αριθμός των γυναικών προέδρων του κοινοβουλίου παγκοσμίως βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία – 53 γυναίκες ή 19,1% του συνόλου. Η παρουσία των γυναικών στη συγκεκριμένη θέση θεωρείται κρίσιμη, εφόσον οι πρόεδροι του κοινοβουλίου συμβάλλουν στον καθορισμό της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Εννιά νέες γυναίκες πρόεδροι του κοινοβουλίου εκλέχθηκαν ή ορίστηκαν στο συγκεκριμένο αξίωμα μέσα στο 2016.

Από τις χώρες που είχαν κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι, εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών είναι η Ισλανδία, με 47,6%. Αν δύο ακόμα γυναίκες είχαν εκλεγεί βουλευτές, τότε οι γυναίκες θα απολάμβαναν της απόλυτης πλειοψηφίας στο ισλανδικό κοινοβούλιο.

Πηγή: fortune.com