Η γνωστή Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέλαβε δράση ενόψει του φετινού Νταβός

Η γνωστή Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέλαβε δράση ενόψει του φετινού Νταβός
epa08135742 Swedish climate activist Greta Thunberg speaks to the crowd after an environmental Fridays for Future climate strike demonstration to protest a lack of climate awareness, in Lausanne, Switzerland, 17 January 2020. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ακτιβίστρια που τράβηξε το ενδιαφέρον πάνω της τους περασμένους μήνες ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» την παγκόσμια οικονομική ελίτ στην Ελβετία.

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων διαδήλωσαν σήμερα στη Λωζάνη της Ελβετίας, προτού πολλοί εξ αυτών μεταβούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα για να ζητήσουν από τους ηγέτες των επιχειρήσεων και της πολιτικής να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Σουηδέζα μαθήτρια, που ξεκίνησε το κίνημα #FridaysforFuture, κατήγγειλε την απουσία κυβερνητικών δράσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προτού είναι πολύ αργά.

«Διανύουμε ήδη μια καινούργια χρονιά και έχουμε εισέλθει σε μια νέα δεκαετία και μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη μιας επερχόμενης πραγματικής δράσης για το κλίμα και αυτό πρέπει να αλλάξει» σημείωσε η Τόυνμπεργκ σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Λωζάνη.

«Προς τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και τους κυβερνώντες, θα ήθελα να πω ότι δεν έχετε δει ακόμη τίποτα. Δεν έχετε ακούσει την τελευταία μας κουβέντα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για αυτό. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα φέρουμε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την επόμενη εβδομάδα».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ξυπνήστε και Μυρίστε την οσμή των Πυρκαγιών» και «Είναι αργά, δεν είναι όμως πολύ αργά».

Εκατοντάδες ακτιβιστές θα πάρουν το τρένο το Σαββατοκύριακο και κατόπιν θα περπατήσουν έως το Κλόστερς, κοντά στο Νταβός, όπου η Τούνμπεργκ θα παραστεί για δεύτερη χρονιά και θα συμμετάσχει σε δύο πάνελ.