Η Goldman Sachs δεσμεύεται να αναλάβει δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η Goldman Sachs δεσμεύεται να αναλάβει δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν μέσω απειλών για περαιτέρω ρύθμιση.

της Nicole Goodkind

Η Goldman Sachs θα βρεθεί σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα μεγάλων χρηματοπιστωτικών θεσμών των ΗΠΑ που έχουν θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, εντός των επόμενων εννέα ετών.

Η τράπεζα προστίθεται στις Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America και JPMorgan Chase, οι οποίες επιδιώκουν να φτάσουν σε μηδενικές καθαρές εκπομπές στις δικές τους λειτουργίες και στις λειτουργίες των πελατών τους, το αργότερο έως το 2050. Η μόνη από τις ‘big six’ τράπεζες των ΗΠΑ που δεν έχει προβεί στην ίδια δέσμευση είναι η Wells Fargo.

«Σήμερα, επεκτείνουμε την παγκόσμια δέσμευσή μας σε σχέση με τον άνθρακα για να συμπεριλάβουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα, έχοντας ως στόχο τις μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2030», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος και CEO της Goldman Sachs, David Solomon.

Και προσέθεσε: «Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματικούς ηγέτες σε όλους τους κλάδους να αποτελέσουν μέρος αυτών των συλλογικών προσπαθειών. Εξάλλου, αυτά τα κέρδη που επιτυγχάνουμε βραχυπρόθεσμα θα καταστήσουν δυνατή την επιτυχία μας μακροπρόθεσμα».

Οι αμερικανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και υπολείπονται κατά πολύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ώθηση των αμερικανικών τραπεζών να αναλάβουν την ευθύνη ως προς τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση κλάδων που ευθύνονται για την παγκόσμια υπερθέρμανση ήταν ένα βασικό μοτίβο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός – σημείο συνάντησης των κορυφαίων εταιρικών και πολιτικών ηγετών του κόσμου.

«Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά funds ευθύνονται για την έκτακτη κατάσταση του περιβάλλοντος τόσο όσο ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων» ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, Jennifer Morgan. Και η ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος, Greta Thunberg, τονίζει ότι «οι τράπεζες πρέπει αμέσως και εντελώς να από-επενδύσουν από τα ορυκτά καύσιμα».

Στην ετήσια επιστολή του προς τους CEO, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, προειδοποίησε ότι «ο κλιματικός κίνδυνος είναι και επενδυτικός κίνδυνος» και είπε ότι αναμένει από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει η BlackRock να θέσουν τους δικούς τους στόχους μηδενικών εκπομπών.