Η Goldman Sachs λέει πού πρέπει να «παρκάρετε» τα μετρητά σας

Η Goldman Sachs λέει πού πρέπει να «παρκάρετε» τα μετρητά σας
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

του Will Daniel

Οι επενδυτές των ΗΠΑ δεν πέρασαν την πιο εύκολη χρονιά το 2022. Η χρηματιστηριακή αγορά είναι προβληματική, η αγορά ομολόγων σημειώνει τη χειρότερη χρονιά της στην ιστορία, τα βασικά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin έχουν υποχωρήσει, και ακόμη και η κάποτε καυτή αγορά κατοικίας αρχίζει να υποχωρεί.

Όπου κι αν κοιτάξετε, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια χρονιά-πρόκληση για όσους θέλουν να «παρκάρουν» κάποια επιπλέον μετρητά κάπου όπου θα έχουν πραγματικά κέρδη.

Ωστόσο, μια ομάδα της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον υπεύθυνο στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ, David J. Kostin, έδωσε μερικές συμβουλές σε επενδυτές που θέλουν να πλοηγηθούν σε αυτές τις ύπουλες αγορές σε ένα πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.

Οι σύμβουλοί τους επικεντρώνονται σε μια παλιά ερώτηση για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο: Τι είναι καλύτερο, οι μετοχές αξίας ή οι μετοχές ανάπτυξης; Ή τι γίνεται αν, αυτές τις μέρες, δεν είναι τίποτα από τα δύο;

Για τους μη μυημένους, οι μετοχές αξίας έχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους (δηλαδή έσοδα, καθαρό εισόδημα, ταμειακές ροές κ.λπ.) από τις περισσότερες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, ενώ οι μετοχές ανάπτυξης τιμολογούνται σε πολύ πιο υψηλές αποτιμήσεις επειδή έχουν ρυθμούς ανάπτυξης που είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο όρο της αγοράς.

Η Lyft είναι ένα καλό παράδειγμα μιας μετοχής ανάπτυξης. Ο γίγαντας του rideshare αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 27% φέτος και εκτιμάται ιδιαίτερα από την αγορά, αλλά σημείωσε αρνητικό καθαρό εισόδημα το εαρινό τρίμηνο. Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι το πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσετε, με άλλα λόγια.

Η Hewlett-Packard, από την άλλη, είναι ένα σταθερό παράδειγμα μετοχής αξίας. Τα έσοδα του πολυεθνικού τεχνολογικού γίγαντα αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 5% το εαρινό τρίμηνο, αλλά οι μετοχές του διαπραγματεύονται σε τιμή μόλις οκτώ φορές τα κέρδη, σε σύγκριση με τη μέση αναλογία τιμής/κέρδους 13,1 για τον δείκτη S&P 500. Υπάρχει πολύ αξιόπιστη αξία εδώ.

Η επιλογή μεταξύ μετοχών αξίας και μετοχών ανάπτυξης είναι πάντα μια πρόκληση για τους επενδυτές, αλλά τα χρόνια μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, οι μετοχές ανάπτυξης γνώρισαν μια απίστευτη εποχή υπεραπόδοσης με επικεφαλής τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Τώρα όμως, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξάνει τα επιτόκια, τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται και τον πληθωρισμό να κορυφώνεται, η Goldman λέει ότι οι μετοχές αξίας θα λάμψουν.

«Οι τρέχουσες σχετικές αποτιμήσεις στην αγορά μετοχών υποδηλώνουν ότι ο παράγοντας αξίας θα δημιουργήσει ισχυρές αποδόσεις μεσοπρόθεσμα», έγραψε η ομάδα της Goldman, προσθέτοντας ότι οι μετοχές αξίας αναμένεται να ξεπεράσουν τις μετοχές ανάπτυξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επενδύουν σε μετοχές ανάπτυξης, επειδή αυτές οι μετοχές θα χρειαστούν μια «ήπια προσγείωση» και πτώση των επιτοκίων για να ξεπεράσουν την μέση απόδοση του δείκτη S&P 500, υποστηρίζει η Goldman.

Επιπλέον, οι μετοχές ανάπτυξης φαίνονται ιδιαίτερα ακριβές όσον αφορά την αποτίμηση με βάση τα κέρδη και τα έσοδα.

«Εξαιρετικά αυξημένες αποτιμήσεις μπορεί μερικές φορές να δικαιολογηθούν από προσδοκίες για εξαιρετικά γρήγορη αύξηση των κερδών. Ωστόσο, οι προσδοκίες σήμερα -ακόμα και αν αποδειχθούν ακριβείς – δε φαίνεται να δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών ανάπτυξης», έγραψε η ομάδα της Goldman.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman σημείωσαν επίσης ότι οι μετοχές αξίας έχουν ιστορικά καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές ανάπτυξης πριν από την έναρξη μιας ύφεσης. Και με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ φέτος, μπορεί να έχει νόημα να αποφύγουμε τις μετοχές ανάπτυξης με υψηλές τιμές και να προτιμήσουμε επενδύσεις αξίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι της Goldman εξακολουθούν να βλέπουν μόνο μία στις τρεις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και 48% πιθανότητα ύφεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πολλοί επενδυτές προσπάθησαν να στραφούν στα μετρητά ως ασφαλές καταφύγιο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα της Τετάρτης ότι υπάρχει μια άλλη επιλογή που μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα.

«Μέσα στο τρέχον αβέβαιο σκηνικό, ευνοούμε το ελβετικό φράγκο ως το ασφαλές καταφύγιο επιλογής στις αγορές συναλλάγματος», είπε. «Η Ελβετία επηρεάζεται λιγότερο από την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση από τους γείτονές της, καθώς τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Το νόμισμα υποστηρίζεται επίσης από μια κεντρική τράπεζα που είναι και πρόθυμη και ικανή να επαναφέρει γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».

Το ελβετικό φράγκο έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 7% έναντι του ευρώ από τον Ιούνιο, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι ύφεσης συνεχίζουν να οδηγούν τους επενδυτές στο ασφαλές αυτό καταφύγιο. Το ελβετικό φράγκο έχει επίσης ιστορικό υπεραπόδοσης έναντι του δολαρίου. Από την έναρξή του το 1999, το φράγκο έχει κερδίσει 30% έναντι του δολαρίου.

Πηγή: Fortune.com