Η Goldman Sachs προειδοποιεί: «Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν»

Η Goldman Sachs προειδοποιεί: «Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν»

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι αγορές είναι «τσιμπημένες» - Ποτέ τόσο ακριβές από το 1900 μέχρι σήμερα.

Αν ψάχνετε για κάποια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, καλύτερα να μην την αναζητήσετε στη Wall Street. Οι τιμές των επενδυτικών αγαθών φαντάζουν πολύ υψηλές σήμερα, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου μετοχών και ομολόγων.

Η μέση αποτίμηση της αξίας μετοχών, ομολόγων και χρήματος είναι πιο ακριβή σήμερα απ’ ό,τι έχει υπάρξει από το 1900 και δώθε, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

«Πολύ σπάνια συμβαίνει να είναι εξίσου ακριβές οι μετοχές, τα ομόλογα και η χρηματική πίστη την ίδια στιγμή. Μόνο τις δεκαετίες του ’20 και του ’50 παρατηρήθηκε αυτό» έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Η Goldman Sachs, πάντως, προειδοποιεί ότι «όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν» και προσθέτει ότι «εν τέλει, η αγορά θα παρουσιάσει πτώση». Η Guggenheim Partners παραθέτει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας: Η οικονομική ανάκαμψη από τη Μεγάλη Ύφεση «παρουσιάζει σημάδια γήρανσης». Και η εταιρεία προβλέπει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα έναρξης μιας νέας ύφεσης κάπου από τα τέλη του 2019 μέχρι τα μέσα του 2020».

Ελάχιστοι στη Wall Street φαίνεται να ανησυχούν για μια πιθανή ύφεση. Οι αμερικανικές μετοχές κινούνται σε μεγάλα ύψη, με τον Dow να αγγίζει τις 24.000 μονάδες. Από την εκλογή του Προέδρου Trump μέχρι σήμερα, η άνοδος του δείκτη ανέρχεται συνολικά στις 5.500 μονάδες.

Όπως επισημαίνει η Goldman, η ιστορία δείχνει ότι οι «ανεβασμένες» αποτιμήσεις συχνά σημαίνουν ότι οι επενδυτικές αποδόσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι χαμηλότερες.

Με άλλα λόγια, μην στοιχηματίσετε στο ότι οι τωρινές αποδόσεις θα συνεχιστούν για πάντα.

«Οι αποτιμήσεις δεν σου λένε πότε θα σταματήσει το ράλι των τιμών. Δείχνουν, όμως, ότι οι επενδυτές πρέπει να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους ως προς τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις» τονίζει η Kate Warne, σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στην Edward Jones.