Η Google έγινε πάροχος κινητής. Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία;

Η Google έγινε πάροχος κινητής. Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία;

Με απεριόριστη ομιλία και SMS για 20 δολάρια το μήνα, δεν είναι ακόμα απειλή για τους παραδοσιακούς παίκτες, αλλά ίσως γίνει σύντομα.

Με το Project Fi η Google μπαίνει και επίσημα στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Η έλευσή της ταράζει τα νερά τόσο όσο να μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει σεισμό στην αγορά. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Για όσους γραφτούν στην υπηρεσία της, η Google προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας και απεριόριστα εθνικά και διεθνή SMS για 20 δολάρια το μήνα, συν 1 GB data για άλλα 10 δολάρια, ποσότητα που μπορεί να διπλασιαστεί με 10 δολάρια επιπλέον.

Τα data που πλήρωσε κάποιος, αλλά δεν χρησιμοποίησε δεν τα χάνει, αλλά μετατρέπονται σε χρηματική πίστωση στον επόμενο λογαριασμό, κάθε 100 ΜΒ αξίζουν ένα δολάριο.

Το καλύτερο; Μέσω συμφωνιών που έχει κάνει η Google με παροχείς σε 120 χώρες, το 3G κοστίζει το ίδιο ακριβώς και όταν ο χρήστης βρίσκεται στο εξωτερικό. Τέλος, δηλαδή, στις απίστευτες χρεώσεις για data στους ταξιδιώτες.

Η Google δεν έφτιαξε το παραμικρό δίκτυο προκειμένου να γίνει παροχέας. Χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη εδώ και χρόνια μέθοδο, συμφώνησε με τις Sprint και T-Mobile ώστε οι πελάτες της να παίρνουν σήμα από τις κεραίες που ήδη υπάρχουν.

Προς το παρόν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και μόνο με το Nexus 6, καμία άλλη συσκευή δεν μπορεί να μπει στο Fi Network. Το Nexus 6 κοστίζει 649 δολάρια και δεν προσφέρεται με επιδότηση.

Απειλή για τους μεγάλους;

Η Google δεν ενδιαφέρεται να βγάλει χρήματα από τα συμβόλαια των πελατών της, η χρέωση θα πηγαίνει κυρίως για να πληρώνει το ενοίκιο των κεραιών και του δικτύου από τις τις Sprint και T-Mobile. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να βρίσκεται όσο γίνεται περισσότερος κόσμος online όσο γίνεται περισσότερη ώρα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της έτσι ώστε να βλέπει περισσότερες διαφημίσεις από τις οποίες η Google κερδίζει πολλά περισσότερα.

Η απειλή για τους παραδοσιακούς παίκτες είναι προς το παρόν μικρή, άλλωστε μιλάμε για μία μόνο συσκευή, ακριβή ακόμα και για τα αμερικανικά δεδομένα. Όμως αυτό που αναμένεται να γίνει με τη διάδοση του Project Fi και σε άλλες συσκευές είναι ότι θα δημιουργήσει ανταγωνισμό που θα υποχρεώσει τους «μεγάλους» να μειώσουν τις δικές τους τιμές, αφού η Google θα προσφέρει τα ίδια και καλύτερα με χαμηλότερο τίμημα