Η Google επεκτείνει την άγνωστη υποθαλάσσια «αυτοκρατορία» της

Η Google επεκτείνει την άγνωστη υποθαλάσσια «αυτοκρατορία» της
epa05489341 The special ship 'Cable Enterprise' laying a 25 kilometer long cable for the 350 megawatt wind park 'Wikinger' in front of Ruegen island near Sassnitz, Germany, 16 August 2016. The alltogether 90 kilomter long cable of the energy company 50Hertz is said to connect the offshore park in Lubmin. EPA/STEFAN SAUER

Η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε την εγκατάσταση ενός τεράστιου καλωδίου που θα συνδέει την Ιαπωνία με την Αυστραλία.

Η, όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, ευρεία υποθαλάσσια «αυτοκρατορία» της Google επεκτείνεται ακόμη περισσότερο.

Ο τεχνολογικός κολοσσός γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 6.000 μιλίων που θα ενώνει την Αυστραλία με την Ιαπωνία, ούτως ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του δικτύου της που αφορά κυρίως της δραστηριότητες στο διαδικτυακό «σύννεφο» (cloud).

Το νέο καλώδιο οπτικής ίνας αποτελεί την τελευταία από μια σειρά μεγάλων επενδύσεων της Google τα τελευταία 10 χρόνια, στην προσπάθειά της να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και τις υπηρεσίες της σε περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη.

Παρά το γεγονός ότι ήδη σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 300 υποθαλάσσια καλώδια από πολλές εταιρείες, καμία από αυτές δεν μπορεί να παρέχει τις διαδικτυακές δυνατότητες που απαιτεί η Google – ιδιαιτέρως όσον αφορά τον τομέα του cloud.

Ο ιαπωνικός τεχνολογικό κολοσσός NEC Corporation και η Alcatel Submarine Networks έχουν συμμαχήσει με την Google για την κατασκευή του τελευταίου της πρότζεκτ, τα οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2019.

Για μια τυπική διαδικασία εγκατάστασης ενός καλωδίου σαν αυτό που τοποθετείται τώρα, εταιρείες όπως η Alcatel Submarine Networks στέλνουν πλοία με περίπου 20 άτομα πλήρωμα. Μέσα σε τρεις με πέντε μήνες θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους μαζί με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου μεταφορικού ιμάντα ο οποίος σταδιακά θα ξεδιπλώνει το καλώδιο – που μοιάζει με ένα υπερμέγεθες τηλεφωνικό καλώδιο.

Το έργο που θα συνδέει την Ιαπωνία με την Αυστραλία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα ξεκινά από την Ιαπωνία και φτάνει στο Γκουάμ, και το δεύτερο συνδέει το Γκουάμ με το Σίδνεϊ.