Η Google γίνεται κι επίσημα «Alphabet»

Η Google γίνεται κι επίσημα «Alphabet»
Letters spell the word "Alphabet" as they are seen on a computer screen with a Google search page in this photo illustration taken in Paris, France, August 11, 2015. Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1NWLA Photo:

Τι σημαίνει η μετάβαση της εταιρείας σε νέο πιο σύνθετο σχήμα.

Έφτασε η ώρα της πολυαναμενόμενης αλλαγής της Google, την οποία από εδώ και στο εξής θα την γνωρίζουμε ως θυγατρική της Alphabet.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν τα λογότυπα της εταιρείας, ούτε οι σελίδες της. Για την ακρίβεια, αυτό που βλέπει ο μέσος χρήστης του διαδικτύου δεν θα έχει καμία διαφορά με ό,τι γνώριζε ως τώρα.

Εκείνο το οποίο αλλάζει είναι το εταιρικό σχήμα της Google, με την Alphabet να είναι πλέον εκείνη που θα αποτελεί την μητρική εταιρεία μιας από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές επιχειρήσεις στον πλανήτη.

Ιδού οι σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται στην Google:

1. Η Google είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο τη συγκεκριμένη μετάβαση στο νέο εταιρικό σχήμα. Κι από την Παρασκευή όλα τα φιλόδοξα προγράμματά της όπως το αυτοκίνητο ή οι έρευνες για την αντιγύρανση περνούν σε ξεχωριστές εταιρείες. «Πατέρας» όλων αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της Google, θα είναι η Alphabet.

2. Στην υπο-ομπρέλα της Google θα είναι όλα τα γνωστά μας YouTube, Android, Search, Maps, Ads και Apps. Η ίδια η Alphabet δεν θα έχει κανένα δικό της προϊόν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη και η ιστοσελίδα της δεν είναι κάτι του στυλ alphabet.com, αλλά η abc.xyz. Και η εικόνα της είναι αυτή τη στιγμή αρκετά «πρωτόγονη».

3. Η οργάνωση της Alphabet θα μοιάζει πολύ με την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ. Κάθε εταιρεία θα έχει τον δικό της CEO κι όλοι θα απαντούν στον CEO της Alphabet, δηλαδή τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ, έναν χρόνιο θαυμαστή του Μπάφετ.

4. Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ανταλλάσσουν τις μετοχές της Google με νέες μετοχές της Alphabet. Ο ένας θα είναι ο CEO της, κι ο άλλος θα είναι ο πρόεδρός της.

5. Νέος CEO της Google είναι ο Σιντάρ Πισάι. Βρίσκεται στην Google από το 2004 και ήταν επικεφαλής για το Google Toolbar κι έπειτα τον Google Chrome.

6. Η δομή της Alphabet δίνει περισσότερο χώρο σε κάθε εταιρεία για να αναπτυχθεί αυτόνομα και με μεγαλύτερη ελευθερία.

7. Πριν αρκετούς μήνες η Google έβαλε στο οπλοστάσιο της τον Ρουθ Πόρατ. Έναν πρώην χρηματιστή της Wall Street, ο οποίος θέλει να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εταιρεία.

8. Το νέο εταιρικό σχήμα θέλει να καθησυχάσει περισσότερο τους επενδυτές. Πολλοί από αυτούς έδειχναν έντονη ανησυχία με τα τολμηρά πρότζεκτ της εταιρείας, και η απαίτηση τους από τον Πέιτζ ήταν να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη διαφήμιση, το μέσο που εξασφαλίζει το 90% των εσόδων της εταιρείας.

9. Οι μετοχές της Alphabet βγαίνουν επίσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο στις 5 Οκτωβρίου με την ονομασία GOOGL.

Ιδού ο νέος χάρτης της Alphabet σε ένα γραφικό του CNN Money: