Η Google και η Microsoft έβαλαν τέλος στην πενταετή ανακωχή τους

Η Google και η Microsoft έβαλαν τέλος στην πενταετή ανακωχή τους
An illustration picture taken in London on December 18, 2020 shows the logos of Google, Apple, Facebook, Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Photo: AFP
Η Microsoft και η Google αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις πολλές ευγένειες.

Οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες έληξαν πρόσφατα μια εκεχειρία που τηρούσαν επί μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συμφωνήσει οι ενέργειες lobbying της κάθε εταιρείας να μην στρέφονται κατά της άλλης.

Με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να απειλούν να επιβάλουν όρια στην ισχύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, οι δύο αντίπαλοι – που ανταγωνίζονται στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο, στο cloud computing και στην τεχνητή νοημοσύνη – είναι πλέον ελεύθεροι να εντείνουν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στο παρασκήνιο και τις δημόσιες καταγγελίες εναντίον του άλλου.

Το παλιό «σύμφωνο μη επίθεσης», το οποίο είχε σφυρηλατηθεί από δύο νέους – τότε – διευθύνοντες συμβούλους που ήθελαν ένα νέο ξεκίνημα σε μια πρώην άκαμπτη σχέση, είχε ήδη ξεθωριάσει προτού λήξει και επισήμως τον Απρίλιο. Οι εταιρείες κονταροχτυπήθηκαν δημοσίως ως προς μια πρόταση που θα εξανάγκαζε την Google να πληρώσει εκδότες ειδήσεων για περιεχόμενο και διαφώνησαν πιο αθόρυβα σχετικά με την τεχνολογία πώλησης διαφημίσεων αναζήτησης. Καμία εταιρεία δεν είναι πρόθυμη να επεκτείνει ή να ανανεώσει τη συμμαχία, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στην κάθε εταιρεία, οι οποίοι δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν περαιτέρω.

Από την πλευρά της Microsoft, οι διαφορές αφορούν την παροχή ίσης πρόσβασης στους διαφημιστές στις μηχανές αναζήτησης όταν οργανώνουν καμπάνιες με την τεχνολογία της Google και τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος ώστε οι δημιουργοί περιεχομένου να πληρώνονται. Η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc., πιστεύει ότι η Microsoft έχει αντίρρηση επειδή θεωρεί την Google ως απειλή για τις δραστηριότητες της Microsoft στην υπολογιστική cloud με το Azure και στο λογισμικό παραγωγικότητας Office. Σε μια εποχή που οι ρυθμιστικές αρχές στρέφουν τα όπλα τους σε ολόκληρο τον κλάδο, η έναρξη μιας διαμάχης μεταξύ Microsoft και Google ενδέχεται να στραφεί εναντίον τους, αφήνοντας τις εταιρείες εκτεθειμένες σε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο.

Τα πρώτα σημάδια έντασης μεταξύ των δύο εταιρειών εμφανίστηκαν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, όταν η Microsoft διαμαρτυρήθηκε στην Google ότι το Search Ads 360, το οποίο επιτρέπει στους διαφημιστές να διαχειρίζονται διαφημιστικές καμπάνιες σε πολλές μηχανές αναζήτησης, δεν συμβάδιζε με νέες δυνατότητες και τύπους διαφημίσεων στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing. Αυτό σήμαινε ότι ήταν πιο εύκολο και καλύτερο για πιθανούς διαφημιζόμενους που χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα να αγοράσουν σημεία διαφήμισης στη Google απ’ ό,τι στη Microsoft. Αυτό φάνηκε να συμβαίνει όταν οι δυνατότητες του Bing κάλυψαν το χαμένο έδαφος με μια υπάρχουσα λειτουργία αναζήτησης Google, δήλωσε ο Rik van der Kooi, αντιπρόεδρος της Microsoft Advertising. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κινήσεις της Google στην τεχνολογία διαφημίσεων κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε έσοδα για τον δημιουργό λογισμικού κάθε χρόνο. Αυτό επηρεάζει τη Bing καθώς και τις μηχανές αναζήτησης Yahoo και DuckDuckGo που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Bing.

«Αν θέλετε να διαφημίσετε, εάν θέλετε να πουλήσετε διαφημίσεις ή να αγοράσετε διαφημίσεις στο Διαδίκτυο, πρέπει να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία της Google και όταν κατασκευάζουν τα εργαλεία τους με τρόπο που δεν μπορεί να λειτουργήσει εύκολα με άλλους, τότε επηρεάζει τους πάντες», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg τον Απρίλιο. «Έχουμε παρουσιάσει τις ανησυχίες μας σε αυτούς και μας αγνόησαν».

Η συμφωνία των εταιρειών που έληξε και αφορούσε τον τερματισμό των υπαρχουσών …εχθροπραξιών και την αποτροπή μελλοντικών καθόριζε μια επίσημη, κλιμακούμενη διαδικασία για τη διαχείριση διαφορών που ενδέχεται προηγουμένως να υποβάλλονταν απευθείας στις ρυθμιστικές αρχές. Στην τρέχουσα διαμάχη σχετικά με τη διαφημιστική τεχνολογία, η Microsoft αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες ακολούθησαν αυτήν τη διαδικασία, αλλά οι ανησυχίες της σχετικά με το προϊόν της Google δεν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Ακόμη και οι συνομιλίες μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων των εταιρειών, του Satya Nadella της Microsoft και του Sundar Pichai της Google – το τελευταίο βήμα στην προκαθορισμένη διαδικασία της συμφωνίας «ανακωχής» των εταιρειών – απέτυχαν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση.